Poate ai auzit și tu „teoria” conform căreia o femeie însărcinată perfect sănătoasă nu va fi predispusă disconfortului creat de amețeli, greață, vărsături, arsuri stomacale sau constipație. De fapt, aceste neplăceri pot afecta fără discriminare orice gravidă. Secretul este să avem o dietă sănătoasă și echilibrată; în consecință, simptomele deranjante se vor diminua, iar bebelușul va primi toți micro și macronutrienții necesari unei dezvoltări normale.

1. Bucură-te zilnic de o varietate de culori și gusturi!

Pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți amândoi nevoie, trebuie să incluzi în dieta ta din timpul sarcinii toate categoriile de alimente. Ideal ar fi să mănânci cereale, pâine, legume, produse lactate, carne de pasăre și pește, ouă, nuci și fructe.

2. Optează pentru alimentele bogate în fibre!

Pâinea integrală, cerealele, fasolea, pastele, orezul, dar și fructele și legumele sunt surse minunate de fibre. Te poți baza cu încredere pe ele pentru prevenirea gazelor și crampelor abdominale. Consumul de fibre trebuie însoțit de creșterea cantității de lichide, care le vor ajuta să își îndeplinească rolul benefic pentru organism.

3. Consumă alimente bogate în calciu!

În timpul sarcinii, ai nevoie în fiecare zi de un aport de 1000-1300 mg de calciu, pe care îl poți obține din lapte și din produsele lactate, dar și din alte alimente care conțin calciu, precum smochinele sau semințele de susan.

4. Mănâncă alimente bogate în fier!

Include în meniul tău carnea slabă de pasăre, spanacul, fasolea și cerealele pentru a te asigura că beneficiezi zilnic de 27 mg de fier.

Citește și: Regula de fier pe care trebuie să o respecți în timpul sarcinii!

5. Nicio zi fără o sursă de vitamina C!

Dieta femeilor gravide trebuie să conțină 80-85 mg de vitamina C pe zi. Din fericire, ai o gamă largă de opțiuni delicioase: portocale, grepfrut, căpșune, papaya, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, ardei verzi, roșii, pătrunjel.

6. Nu neglija aportul de iod!

Cele 220 micrograme de iod pe zi recomandate în timpul sarcinii joacă un rol important în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului tău. Apelează la surse de iod precum produsele lactate (lapte, iaurt și brânză de vaci), cartofii sau legumele-boabe.

7. Pune acidul folic pe lista necesarului de vitamine!

Fiecare femeie gravidă trebuie să înmagazineze 0,64 mg acid folic pe zi, pentru prevenirea defectelor de tub neural la bebeluș, cum ar fi spina bifidă. Sursele de acid folic pe care le ai la îndemână sunt legumele cu frunze verzi, carnea de vită și boabele de linte, fasole, mazăre sau năut.

8. Alege o sursă de vitamina A pe zi!

Opțiunile nu sunt deloc puține: morcovii, dovlecii, cartofii dulci, spanacul, sfecla roșie, caisele, oleaginoasele, dar și fuctele exotice precum kaki, mango, papaya, ananasul sau avocado.

9. Asigură-te mereu că ai rezerve complete de vitamine și minerale!

Descrie-i medicului tău dieta pe care o urmezi zilnic și cere-i sfatul în privința eventualelor suplimente de vitamine prenatale. Respectă-i indicațiile în acest sens, nu încerca să iei pastile sau suplimente după cum îți dictează articolele online sau prietenele. Fiecare sarcină este unică.

10. Evită total ceea ce nu vă face bine ție și bebelușului!

Se spune că femeile însărcinate au un al șaselea simț care le spune exact ce trebuie să bea și să mănânce pentru a asigura echilibrul nutrițional de care are nevoie bebelușul în dezvoltarea sa. Nu este mereu adevărat, tocmai de aceea se poate întâmpla să poftim la cele mai nepotrivite alimente. Așadar, nu te baza pe pofte, ci pe informații concrete și verificate!

Pe lista interdicțiilor din timpul sarcinii se regăsesc: alcoolul (asociat cu nașterea prematură, malformațiile congenitale și greutatea mică la naștere), zaharina (poate traversa placenta și poate staționa în țesuturile fetale), carnea de rechin, pește-spadă sau macrou (conține niveluri ridicate de mercur), peștele crud și stridiile, brânzeturile moi precum feta, Brie, Camembert sau brânza cu mucegai albastru (pot provoca infecții cu Listeria). Nu este necesar să eviți brânzeturile tari, brânza topită, brânza de vaci sau iaurtul.

11. Consumă cu moderație alimentele „delicate”!

Redu cantitatea totală de grăsimi pe care o consumi până la 30% sau mai puțin din totalul caloriilor zilnice totale. La un total de 2000 de calorii pe zi, echivalentul grăsimilor ar trebui să fie 65 de grame de grăsime sau chiar mai puțin.

Bea maxim 300 mg de cofeină pe zi. O ceașcă de cafea are 150 mg de cofeină în medie, în timp ce ceaiul negru are de obicei aproximativ 80 mg. Ține cont că ciocolata, în special cea neagră, conține uneori cantități semnificative de cofeină, deci nu sări peste etapa consultării etichetelor.

Folosește îndulcitori cu moderație, consultându-te cu medicul tău pentru a face cea mai potrivită alegere. Dacă zaharina este complet interzisă, aspartamul, acesulfam-K sau sucraloza se numără printre variantele acceptabile în timpul sarcinii.

12. Nu te înfometa!

Nu trăi această frumoasă perioadă a vieții tale din interdicție în interdicție, cu speranța că o greutate mai mică în timpul sarcinii îți va face nașterea mai ușoară. Mamele care nu câștigă suficient în greutate își supun bebelușii la riscurile unor complicații grave, cum ar fi nașterea prematură, care poate provoca afecțiuni pulmonare și cardiace serioase. Pe de altă parte, nu trăi cu senzația că dacă crești în greutate corespunzător pentru perioada sarcinii nu vei acumula depozite de grăsime, pentru că o sarcină sănătoasă presupune și depozitarea grăsimilor. Corpul tău va utiliza excesul de grăsime sub formă de energie în timpul travaliului și al alăptării.

Ultimul sfat, dar nu cel din urmă: Amintește-ți ceea ce ți-am spus de mai multe ori în articolele anterioare, anume că aportul caloric suplimentar ar trebui să ajungă până la 300-500 Calorii zilnic în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. De aceea, rămânem fidele convingerii noastre: „În timpul sarcinii, nu mâncăm cât doi, ci suntem sănătoși amândoi!”.

Facebook Comments