O alimentație sănătoasă și variată presupune să consumăm cât mai multe alimente de sezon din zona în care trăim. Iar în România, fructele și legumele sunt unele dintre cele mai frumoase daruri ale toamnei.

Mere, pere, struguri, varză, conopidă, gogoșari, toate sunt delicioase și pline de vitamine, fibre și minerale. Vedeta sezonului este însă, din punctul meu de vedere, dovleacul!

Dovleacul: leguma dulce!

Da, banalul dovleac, cu care suntem obișnuiti din păcate doar în plăcintă.

Dovleacul conține din plin vitaminele A, C si E dar și calciu, cupru, potasiu și fibre. Și toate astea la doar 26 de calorii la 100 de grame.

Așadar, consider că ar trebui să ne diversificăm puțin modalitățile de preparare și să îl introducem cât mai repede în alimentația copiilor. Având un gust natural dulce, o textură plăcută și o culoare frumoasă vă asigur că va fi foarte ușor acceptat de către aceștia.

Poate fi folosit cu succes în supe (găsiți AICI o rețetă ușoară și delicioasă), adăugat în tocănițele de legume, făcut piure sau copt.

Brioșă cu dovleacBrioșă cu dovleac

Pentru că vine totuși Halloweenul și pentru că din ce în ce mai multe școli și grădinițe sărbătoresc această ocazie, m-am gândit să vă ofer o rețetă dulce cu dovleac.

Citește și articolul „Le interzicem sau nu dulciurile copiilor?” 

Haideți să vedem cum putem să îi convingem pe copii să îl încerce și totodată să  controlăm cantitatea de zahar pe care o vor consuma cu această ocazie. Ce vă propun astăzi o rețetă de brioșă cu dovleac!

Ingrediente (pentru 12 brioșe):

  • 85 ml ulei
  • 120 ml miere de albine
  • 2 ouă
  • 250 g piure de dovleac (dovleac copt și pasat)
  • 100 ml lapte
  • o linguriță praf de copt
  • ½ linguriță sare
  • 1 linguriță scorțișoară sau amestec de condiment pentru turtă dulce (scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare)
  • 300 g faină integrală de grâu
  • 60 g fulgi de ovăz

Mod de preparare:

  1. Se pornește cuptorul la 170 de grade să se preîncălzească.
  2. Într-un bol mare se amestecă uleiul, mierea și ouăle. Se adaugă apoi piureul de dovleac și laptele și se amestecă bine.
  3. În alt bol se amestecă ingredientele uscate (făina, fulgii de ovăz, sarea, praful de copt și condimentele).
  4. Se adaugă ingredientele uscate peste cele umede și se amestecă cu o lingură până la omogenizare. Nu amestecați prea mult pentru că vor ieși niște brioșe tari, așa că este în regulă să rămână câteva cocoloașe mici.
  5. Se toarnă amestecul în forme speciale de brioșe în care am pus hârtiuțe, sau într-o tavă de chec și se coc la 170 grade, aproximativ 25 minute. Pentru chec este posibil să dureze cam 35-40 de minute, iar în acest caz cel mai bine este să testăm cu o scobitoare.
  6. Se lasă să se răcească și apoi… se devorează!

O brioșă are aproximativ 200 calorii, așadar e potrivită pentru o gustare, sau ca mic dejun, alături de un pahar de lapte sau de iaurt.

Poftă bună și nu uitați că un copil bine hrănit e un copil fericit!

Facebook Comments