Dacă în orice altă perioadă a vieții îți poate fi mai ușor să îți educi poftele, astfel încât să excluzi sau să reduci gustările dintre mese, în timpul sarcinii aproape că devin „obligatorii”. Nu îți imagina că există vreo regulă în acest sens, în afară de cele impuse de propriul tău organism, care nu se va da înapoi de la a-ți comunica specific de ce îi e poftă, ce ar vrea să guste „măcar puțin” sau, dimpotrivă, ce simte nevoia să evite.

Primul sfat este să integrezi gustările în tabloul dietei din timpul sarcinii, așa cum am expus-o în articolele anterioare. Cum spuneam, este posibil să resimți poftele ca pe o necesitate arzătoare. Dar încearcă să ții cont de faptul că nu trebuie să depășești cu mult aportul caloric de dinainte de sarcină, ba chiar aproape nesemnificativ în primele două trimestre. Kilogramele acumulate în neștire pot afecta sănătatea ta și a bebelușului și îți pot îngreuna nașterea. În plus, îți pot răpi tocmai energia de care ai nevoie în această perioadă și după apariția celui mic.

Citește și: Pericolele la care te expui dacă acumulezi prea multe kilograme în sarcină

Acestea fiind spuse, să trecem în revistă câteva tipuri de gustări sănătoase și recomandările care le însoțesc.

Alunele

Probabil ai auzit până acum că alunele sau arahidele, migdalele, nucile trebuie evitate câtă vreme ești însărcinată. Acest sfat se adresa femeilor cu un istoric de alergii în familie, precum astmul, eczemele, febra fânului și alergiile alimentare. Cele mai recente cercetări nu au condus la concluzia că ar crește riscul copilului de a dezvolta o alergie dacă mama consumă arahide în timpul sarcinii, deci sunt considerate sigure. Cu excepția cazului în care tu însăți ești alergică la acestea sau ai fost sfătuită de un medic specialist să le excluzi din dietă, poți mânca fructe oleaginoase sau alimente care le conțin, cum ar fi untul de arahide sau anumite prăjituri ori gustări sărate.

Laptele și iaurtul

Acestea se numără printre gustările rapide și sănătoase pe care ți le recomand, mai ales în momentele în care senzația de foame devine extrem de pregnantă, deși tu știi că ai mâncat bine înainte. Bea un pahar de lapte pasteurizat sau tratat termic (UHT), iar dacă ai doar lapte nepasteurizat, fierbe-l bine mai întâi. O atenționare specială se impune în cazul laptelui de capră sau de oaie nepasteurizat sau al alimentelor preparate pe baza lui, cum ar fi cașul.

Toate tipurile de iaurt pot reprezenta gustări minunate, indiferent de categoria lor: bio, cu conținut normal sau redus de grăsimi. Dacă ai ocazia de a mânca iaurt de casă, verifică neapărat dacă a fost pregătit din lapte pasteurizat. Dacă nu, lasă-l deoparte, indiferent cât de tentant ar părea.

Înghețata

Se apropie anotimpul fierbinte, iar înghețata este un deliciu aproape nelipsit din meniul de vară. Pentru că cea din comerț este preparată cu produse prelucrate (lapte și ouă pasteurizate), reducându-se astfel riscul de intoxicație cu salmonella, o poți savura fără rezerve. Alege însă sortimentele bio sau cele care au cât mai puțini aditivi. Dacă ți-e poftă de înghețată de casă, selectează o rețetă fără ouă, pentru a evita să le consumi nepreparate termic.

Fructele și legumele proaspete

Dintre toate gustările posibile, pe acestea ți le recomand cu cea mai mare plăcere, mai ales pentru că vara avem la dispoziție o varietate atât de mare de crudități. Consumă-le ca atare, sub formă de sticksuri sau bastonașe sau salată. Cu o singură condiție: spală bine toate vegetalele, pentru a îndepărta orice urme de pământ sau murdărie vizibilă.

Află trucurile alimentare pe care te poți baza în timpul sarcinii

Băuturile și alimentele care conțin cofeină

Voi începe cu o atenționare! Nivelurile ridicate de cofeină pot influența greutatea bebelușului la naștere, iar o greutate scăzută crește riscul de probleme de sănătate. Prea multă cofeină poate provoca, de asemenea, avort spontan. Cofeina se găsește în mod natural în multe alimente, cum ar fi cafeaua, ceaiul (inclusiv cel verde) și ciocolata. Dar ea se adaugă și la unele băuturi răcoritoare și energizante. Anumite medicamente pentru răceală și gripă conțin cofeină, de aceea te sfătuiesc să discuți cu medicul sau cu farmacistul înainte de administrarea acestora. Nu trebuie să elimini complet cofeina din alimentație, dar ai grijă să nu depășești 200 mg pe zi.

Cantitatea aproximativă de cafeină din alimente și băuturi este:• o cană de cafea instant: 100 mg• o cană de cafea la filtru: 140 mg• o cană de ceai: 75 mg• o cutie de cola: 40 mg• o porție de 50 g de ciocolată neagră: majoritatea mărcilor conțin mai puțin de 25 mg• o porție de ciocolată cu lapte de 50 g: majoritatea mărcilor conțin mai puțin de 10 mg. Deci, dacă alegi o cafea la filtru și o tabletă de ciocolată nu ai de ce să îți faci griji. Însă rezumă-te la atât. Dacă obișnuiai să bei înainte mai multe cafele pe zi, încearcă să reduci consumul de cofeină. O poți înlocui cu ceai și cafea decofeinizată, suc de fructe proaspăt îndoit cu apă sau apă minerală. Cola sau băuturile energizante nu trebuie să rămână decât niște excepții absolute.

Ceaiurile din plante și sortimentele de ceai verde

Există puține informații cu privire la siguranța ceaiurilor în timpul sarcinii. De aceea, te sfătuiesc să le bei cu moderație, fără să depășești 4 cești pe zi. Dacă etichetele și atenționările de pe ambalaje nu sunt explicite în acest sens, solicită sfatul medicului. Așa poți să știi ce produse pe bază de plante pot fi consumate în siguranță. Nu uita că ceaiul verde și cel negru conțin cofeină!

Bucură-te de sarcină făcând întotdeauna alegeri sigure și moderate, pe principiul „În timpul sarcinii nu mâncăm cât doi, ci suntem sănătoși amândoi!”.  Care sunt gustările tale preferate în această perioadă?

Facebook Comments