Astăzi vreau să vă vorbesc despre deficitul de fier și anemia feriprivă (prin deficit de fier), pentru că, din păcate, sunt destul de des întâlnite la copiii mici. Anemia este o afecțiune în care organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase, acestea fiind responsabile cu transportul oxigenului către țesuturi.

Cea mai comună formă de anemie este cea cauzată de nivelul scăzut de fier, pentru că fierul ajută la producerea globulelor roșii.

Fierul este esențial pentru o dezvoltare neurologica normală, astfel că deficitul de fier afectează metabolismul neuronal, metabolismul neurotransmițătorilor, mielinizarea și funcția memoriei. Prin urmare, un nivel scăzut al fierului poate cauza deficit de atenție, vigilență redusă și probleme de învățare la copii. De asemenea, un nivel scăzut de fier poate determina organismul să absoarbă prea mult plumb.

Cred că deja ți-am atras atenția, așa că îți propun să intrăm în detalii!

Copiii se nasc cu depozite de fier în organism

Încep prin a-ți spune că bebelușii născuți la termen au în general depozite suficiente de fier până la vârsta de 4-6 luni. Dar pentru că 80% din fierul prezent în organismul unui bebeluș născut la termen este acumulat în cel de-al treilea trimestru de sarcină, bebelușii născuți prematur au un deficit de fier.

Depozitele scăzute de fier la nou născuți mai pot fi însă cauzate și de o serie de probleme apărute la mamă în timpul sarcinii, precum anemia, hipertensiunea gestațională cu restricție de creștere intrauterină sau diabetul gestațional.

De asemenea, copiii născuți la termen au o concentrație mare a hemoglobinei și un volum mare de sânge proporțional cu greutatea corpului. Ei trec printr-o scădere fiziologică a volumului de sânge și a concentrației de hemoglobină în primele luni de viață. Bebelușii alăptați exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni au nevoie de foarte puțin fier, fiind suficient cel din laptele matern. Însă după 7 luni, copiii au nevoie de suplimentarea regulată a fierului pentru a susține ritmul rapid de creștere și dezvoltare.

Iată un ghid pe vârste privind necesarul de fier:

Vârsta Cantitatea recomandată de fier pe zi
7 – 12 luni 11 mg
1 – 3 ani 7 mg
4 – 8 ani 10 mg
9 – 13 ani 8 mg
14 – 18 ani, fetele 15 mg
14 – 18 ani, băieții 11 mg

Cea mai comună cauză a anemiei feriprive este o dietă care nu conține suficient fier, întrucât organismul primește fier din anumite alimente, deși poate de asemenea să refolosească fierul din globulele roșii bătrâne.

Fierul se absoarbe mai bine din laptele matern

Așadar, dacă la naștere bebelușii au depozite de fier în organism, ulterior, pentru că cresc rapid, copiii mici trebuie să absoarbă mult fier zilnic. Tocmai de aceea, anemia prin deficit de fier afectează cel mai adesea bebelușii de la 8 la 24 de luni. Bebelușii alăptați la sân au nevoie de mai puțin fier, pentru că acest mineral se absoarbe mai bine din laptele matern. Laptele formulă îmbogățit cu fier furnizează de asemenea suficient fier.

Citește și: Până la ce vârstă ar trebui alăptat bebelușul!

Însă bebelușii mai mici de 12 luni care consumă lapte de vacă au șanse mai mari să facă anemie, deoarece acesta are mai puțin fier absorbabil, poate cauza pierderi mici de sânge din intestine și îngreunează absorbția fierului de către organism. Copiii mai mari de 12 luni care beau prea mult lapte de vacă pot suferi de asemenea de anemie dacă nu mănâncă suficiente alimente sănătoase bogate în fier.

Așadar, ține cont de aceste sfaturi pentru sănătatea copilului tău:

 • Nu îi da bebelușului lapte de vacă până la cel putin vârsta de 1 an, pentru că îl digeră greu. Folosește laptele matern sau formula îmbogățită cu fier, special dezvoltata pentru cei mici.
 • După 6 luni, bebelușul tău va începe să aibă nevoie de mai mult fier în dietă. La scurt timp dupa inceperea alimentației solide, introdu in meniu cereale de bebeluși fortificate cu fier, amestecate cu lapte matern sau formulă, carne, leguminoase- boabe, fructe și legume bogate în fier. Ultimele ghiduri de diversificare recomanda introducerea acestor alimente cat mai devreme, dupa implinirea a 6 luni, spre deosebire de cele mai vechi, unde primele cateva luni erau bazate pe fructe si legume.
 • După vârsta de 1 an, îi poți da copilului tău lapte integral în loc de lapte matern sau formulă, dar nu mai mult de 500-700ml/zi.

Îți spuneam mai sus că o alimentație sănătoasă este cea mai importantă modalitate de a preveni și trata deficitul de fier. De aceea, este recomandat să îi oferi copilului tău alimente bogate în fier. Dar asta nu este tot.

Pentru o absorbție mai bună, alimentele bogate în fier se asociază cu cele bogate în vitamina C și se evită consumul alături de lactate. Și pentru ca totul să îți fie cât mai ușor, ți-am pregătit mai jos un tabel în care vei regăsi atât surse bune de fier, cât și alimente bogate în vitamina C care cresc absorbția fierului.

Surse bune de fier Alimente bogate în vitamina C
Pui, curcan, pește și carnea rosie

Fasole uscată, linte și soia

Ouă

Ficat

Ovăz

Unt de arahide

Prune, caise

Stafide și prune uscate

Spanac, kale și alte legume cu frunze verzi (din acestea, fierul nu este absorbit la fel de eficient ca din sursele animale)

Citrice (portocale, tangerine, grepfrut)

Kiwi, Ananas

Ardei gras verde, roșu sau galben

Roșii

Căpșuni, Zmeură

Varză, Conopidă, Broccoli

Cartofi

Legume cu frunze verzi

Cum recunoști anemia și ce ai de făcut

Și totuși, se poate întâmpla ca micuțul tău să sufere de anemie, așa că este important să o recunoști și să iei măsurile adecvate. Anemia ușoară poate să nu prezinte simptome, dar pe măsură ce nivelul fierului și celulele din sânge scad, copilul tău ar putea prezenta unele dintre simptomele următoare:

 • Comportament iritabil
 • Dificultăți la respirație
 • Pofte de alimente neobișnuite (pica)
 • Mănâncă mai puțin, fără poftă de mâncare ( anemia este o cauză frecventă de apetit scăzut la bebeluși)
 • Se simte obosit sau slăbit tot timpul
 • Limbă inflamată
 • Dureri de cap sau amețeli

Află aici de ce plâng bebelușii sănătoși!

În cazuri mai grave de anemie, copilul tău ar putea prezenta următoarele simptome:

 • Sclerotica (albul ochiului) vânătă sau palidă
 • Unghii casante
 • Piele palidă

Dacă ai observat astfel de semne, mergi cu cel mic la medic pentru o examinare fizică. Cel mai probabil, medicul va recomanda și un test de sânge pentru a afla cu certitudine dacă micuțul tău suferă de anemie.

În cazul în care suspiciunile se confirmă și copilul tău suferă de o formă ușoară de anemie, este posibil ca totul să se rezolve printr-o dietă sănătoasă. În caz contrar, medicul îi va recomanda probabil suplimente cu fier. Atenție, însă, nu îi da copilului suplimente sau vitamine cu fier fără să discuți cu medicul, deoarece în cazul excesului, fierul poate cauza intoxicație.

Sper să-ți fie utile toate aceste sugestii, astfel încât să te ajute să păstrezi în continuare linia descrisă de motto-ul „Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos”.

Facebook Comments