Chiar dacă am devenit mămici, avem tabieturile, preferințele și plăcerile noastre mai mult sau mai puțin vinovate, ca orice om. În perioada alăptării, vă sfătuiesc să vă informați înainte de a lua decizii care pot afecta lactația și implicit sănătatea și dezvoltarea bebelușilor! Dacă v-ați pus problema interacțiunii dintre alcool și organismul celor mici, acesta este articolul care vă oferă lămuririle necesare.

Efectele alcoolului asupra copilului

Voi începe direct seria explicațiilor, cu o interdicție fermă, apoi vom descoperi că această temă are și numeroase nuanțe. Nu consumați deloc alcool, înainte ca bebelușii să împlinească 3 luni! Până la această vârstă, ficatul celor mici nu ajunge la nivelul optim de dezvoltare. Asta înseamnă că ei metabolizează orice cantitate de alcool transmisă prin lapte de două ori mai încet decât un adult. Acest lucru le poate afecta serios starea de sănătate.

Click aici și află cum să mănânci sănătos atunci când alăptezi!

În principiu, efectele alcoolului asupra copilului alăptat sunt direct proporționale cu cantitatea de alcool pe care o consumă mama. Dacă mama bea ocazional și se limitează la una-două porții de alcool, nu s-au demonstrat efecte negative pe termen lung. Aș vrea însă să fac niște precizări importante: apariția alcoolului în ecuația nutrițională poate determina o schimbare a tiparului de somn a bebelușului. Mai exact, cel mic va adormi mai repede, dar va dormi mai puțin, cu treziri frecvente.

Ce înseamnă o porție de alcool?

O bere de 330 ml, un pahar de vin de 120 ml sau un păhărel de tărie de 40 de ml

Academia Americană de Pediatrie, la care ne raportăm ca la o autoritate de bază, avertizează asupra efectelor serioase care se produc atunci când mama consumă alcool peste cantitățile menționate sau mai des de două zile pe săptămână. Printre ele se numără: încetinirea ritmului de creștere în greutate, întârzieri ale dezvoltării motorii, slăbiciune, somn foarte profund (cumulat cu riscul de deshidratare în cazul bebelușilor mici).

Care sunt condițiile în care putem consuma alcool?

Dacă puteți prezice orele aproximative la care alăptați bebelușii mai mari de 3 luni (cu excepția perioadelor de pusee de creștere, când orarul poate fi imprevizibil), puteți consuma o cantitate limitată de alcool. Ideal, acest moment ar trebui programat imediat după o sesiune de alăptat, deci cu 2-3 ore înainte de următoarea. Cum s-a ajuns la această recomandare? O femeie de 60-65 de kilograme metabolizează o porție de alcool în aproximativ 2-3 ore. Concentrația maximă în sânge se găsește în 30-60 de minute de la ingestie sau 60-90 de minute, dacă este consumat în timpul mesei.

Dacă mergeți la o petrecere și doriți mai mult de un pahar de șampanie și câteva guri de vin, puteți mulge din timp lapte. Acesta poate fi păstrat apoi la frigider sau congelator. Copilul va primi acest lapte până a doua zi, când alcoolul consumat nu va mai interfera cu calitatea laptelui.

Berea stimulează lactația: mit sau adevăr?

Conform unor cercetări, datorită polizaharidelor din orz, berea (cu sau fără alcool) stimulează producția de prolactină și implicit lactația. Pe de altă parte, berea influențează și oxitocina, ceea ce inhibă reflexul de „let-down” (de ejecție a laptelui). De asemenea, modifică și mirosul laptelui matern. În concluzie, se pare că bebelușii primesc mai puțin lapte în orele următoare consumului de bere. În schimb, vor bea mai mult în următoarele 8-16 ore.

Berea fără alcool este o alternativă mai sigură, dar nu există suficiente studii care o recomandă pentru a crește lactația. Se impune o atenționare specială și în acest caz. Cantitatea zilnică trebuie limitată la 1-2 doze de 330 ml, întrucât și aceste sortimente pot conține anumite cantități de alcool. În funcție de legislația fiecărei țări, berea „fără alcool” poate conține până la 1,2% alcool.

Află aici cum să îmbunătățești calitatea laptelui pentru bebe!

Așadar, dacă aveți poftă, puteți bea o bere fără alcool și ocazional una cu alcool, respectând indicațiile de mai sus. Însă nu vă recomand să folosiți acest obicei ca pe o metodă de a stimula lactația. Cel mai eficient stimulent al producției de lapte este chiar bebelușul, dacă îl puneți la sân de câte ori cere. Dacă apar probleme precum ragadele, rănile sau bebelușul se lasă repede păgubaș, solicitați ajutorul unui consultant în alăptare.

Haideți să transformăm perioada alăptării într-o ocazie de a rămâne atașate de crezul nostru: „Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos”.

Povestește-ne în secțiunea de comentarii despre experiența ta personală în privința alăptării!

Pentru redactarea acestui articol am folosit mai multe surse de specialitate, pe care le puteți consulta aici, aici, aici sau aici.

Facebook Comments