Am început discuția despre legătura dintre dieta mamei și alăptare stabilind că, în principiu, putem mânca alimentele care ne plac în perioada alăptării, fără să ne temem de urmări neplăcute asupra bebelușului. Dar, chiar dacă regimul nostru nu influențează în mod radical compoziția laptelui, ideal este să respectăm un regim nutrițional prietenos cu organismul și benefic pentru micuți. Pe lângă acest lucru, le putem face loc în dietă elementelor nutritive care sprijină în mod special dezvoltarea bebelușului sau le putem obține prin intermediul suplimentelor.

Click aici și află care este cea mai bună dietă în perioada alăptării!

Mai ales în primele 6 luni, perioada de alăptare exclusivă, avem nevoie de un aport crescut de iod, fier, calciu, acizi grași Omega-3 (DHA-acidul docosahexaenoic), vitamina D și, în cazul mamelor vegane sau vegetariene, și vitamina B12.

Alfabetul elementelor nutritive pentru bebeluș

Calciu

Calciul ajută la formarea oaselor și a dinților, asigurându-le rezistența, și este important pentru contracția musculară. Lactatele, legumele verzi (spanac, urzici, varză chinezească), semințele de mac și cele de susan sunt surse alimentare bogate în calciu.

DHA (acidul docosahexaenoic)

DHA, care ne este mai cunoscut sub denumirea de Omega-3, participă în mod decisiv la dezvoltarea creierului și a ochilor copiilor. Cantitatea de DHA din laptele matern depinde în mod direct de aportul din dieta mamei, de aceea ar fi minunat ca în perioada alăptării să includem în meniul nostru peștele gras (somon, ton, sardine, hering), algele marine, nucile, semințele de in și semințele de dovleac.

Fier

Fierul joacă un rol principal în procesul de creștere și dezvoltare a bebelușului și este indispensabil în sinteza hemoglobinei din sânge. Prin alimentație, îl putem obține din carnea roșie (vită, mai ales ficat), din fasolea boabe de culoare roșie și din gălbenușul de ou.

Iod

Iodul este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni și a proteinelor, pentru reglarea metabolismului și dezvoltarea sistemului nervos central. Dacă necesarul zilnic pentru o femeie adultă este de 150 mcg, în perioada alăptării acest necesar aproape se dublează, ajungând la 290 mcg. Sarea iodată, algele marine, carnea de pește, fructele de mare și lactatele sunt surse naturale de iod.

Vitamina B12

Vitamina B12 favorizează absorbția fierului în organism, iar deficitul ei conduce la anemii severe și provoacă probleme neurologice. Avem nevoie zilnic de o cantitate foarte mică (2,4 mcg), pe care o putem obține ușor din alimentele de origine animală. Mămicile vegane sau vegetariene trebuie să compenseze lipsa produselor animale consumând alte alimente care conțin vitamina B12 (cereale și lapte vegetal îmbogățite, ciuperci Shiitake). De asemenea, se pot adresa medicului de familie, pentru a le prescrie suplimente.

Vitamina D

Vitamina D este responsabilă cu absorbția și fixarea calciului în organism, întărește sistemul imunitar, scade riscul de diabet zaharat și de boli cardiovasculare. Se formează la nivelul pielii, în timpul expunerii temperate la soare. Eu le recomand mămicilor suplimente cu vitamina D în lunile octombrie-martie și le îndemn să mănânce pește, ou, ficat și ciuperci. Conform recomandărilor din cele mai multe țări din zonele cu climă temperată, și copiii până la vârsta de 2 ani trebuie să primească suplimente zilnice de vitamina D, iar după această vârstă este suficientă administrarea vitaminelor doar în lunile de toamnă și de iarnă.

Ca și perioada sarcinii, și cea în care alăptăm ne oferă ocazia de a ne concentra asupra alimentației sănătoase: Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos!

Care dintre alimentele sănătoase ți se pare că sunt cel mai ușor de integrat în dieta zilnică?

Facebook Comments