Bună, dragii mei!

În articolul de azi vreau să vorbim despre îndulcitorii artificiali și rolul lor în alimentația copiilor.

În această categorie intră îndulcitorii care aduc foarte puține calorii sau chiar deloc. Motiv pentru care sunt folosiți în produsele dietetice pentru a scădea numărul de calorii fără a renunța la gustul dulce. Aceste substanțe sunt disponibile consumului uman de aproximativ 100 ani, așadar putem spune că există ceva experiență cu ele.

Deși trebuie să fie aprobați de către organizațiile internaționale care reglementează alimentația (cum ar fi Codex alimentarius și FDA) există încă numeroase controverse în ceea ce privește informarea corectă a populației despre aceștia și despre cantitatea reală la care suntem expuși.

Cea mai mare parte a acestor îndulcitori ajunge în dieta adulților și a copiilor prin intermediul sucurilor. Toate acele variante light care au o cantitate mai mică de zahăr (sucroză) conțin în plus zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam K, sucraloză sau mai nou stevia.

Citește și: Cu ce înlocuim sucurile pentru copii!

Pentru că majoritatea acestor îndulcitori nu sunt metabolizați în organismul uman sunt considerați siguri pentru a fi consumați. Există însă îngrijorare în privința toxicității acestor compuși ca atare, chiar nemetabolizați fiind.

Academia de Nutriție și Dietetică interzice utilizarea acestor îndulcitori la copiii cu vârsta sub 2 ani. Dar și în timpul sarcinii și alăptării.

Există studii care au asociat utilizarea de sucraloză și aspartam cu migrenele, atât la adulți cât și la copii. Efectele la copii sunt mai importante din cauza concentrației mai mari raportate la greutatea corporală a copilului. Cu alte cuvinte, 500 ml de suc îndulcit vor duce la o concentrație dublă de îndulcitori în sângele unui copil de 35 kg decât în sângele unui adult de 70 kg.

Îndulcitorii și adipogeneza

Adipogeneza este procesul în urma căruia niște celule stem existente în organismul uman, numite celule stem mezenchimale, se transformă în celule grase. Acesta este un proces foarte complicat și s-a demonstrat că mulți îndulcitori pot să-l stimuleze.

Îndulcitorii și obezitatea

Consumul de băuturi îndulcite este una dintre cauzele principale ale obezității la copii. În acest context, înlocuirea acestor băuturi cu unele cu mai puține calorii pare să fie o strategie eficientă pentru scăderea în greutate. Rezultatele studiilor sunt însă contradictorii. Până în prezent se considera că nu există suficiente dovezi care să susțină efectul pozitiv al îndulcitorilor în cadrul unei diete.

Descoperă aici cele mai eficiente strategii de pierdere în greutate pentru copii!

S-a observat că atunci când sucurile sunt consumate între mese sunt eficiente în reducerea numărului total de calorii consumate în ziua respectivă. Dar atunci când copiii le consumă la masă vor compensa pentru caloriile „lipsă” mâncând mai mult.

Un studiu efectuat pe 641 copii școlari care au fost împărțiți în două categorii – una a primit 250 ml suc cu îndulcitori, iar cealaltă 250 ml suc cu zahăr, zilnic, pe o perioadă de 12 luni – a arătat o creștere a greutății la ambele grupuri.

Îndulcitorii și alte efecte

Un studiu care a inclus 1988 de fete a arătat că ingestia de sucuri cu îndulcitori s-a asociat cu apariția mai devreme a menstruației. Cel mai incriminat a fost aspartamul.

Un alt efect pe termen lung sugerează că expunerea la îndulcitori în copilărie crește consumul de zahăr la vârsta adultă. Asta deoarece viitorul adult va fi mereu în căutarea gustului dulce.

Le interzicem sau nu dulciurile copiilor? Click aici și află opinia mea de nutriționist!

Mai mult decât atât, se pare că îndulcitorii care nu aduc și calorii nu reușesc să transmită creierului senzația de plăcere. Prin urmare, pot duce la foame și la consumarea unor cantități mai mari de mâncare. De asemenea, îndulcitorii influențează flora intestinală, acesta fiind un alt mecanism important în apariția obezității.

Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a folosi îndulcitori în alimentația copiilor. Pare să fie o soluție bună, dar este de fapt doar un compromis al cărui preț nu îl cunoaștem.

Și nu uitați că un copil bine hrănit e un copil fericit!

Facebook Comments