Lunile de iarnă par a fi predestinate poftelor de mâncăruri grase, produselor din carne sau cu conținut mare de zahăr. Tentația de a apela la confort food este acum mai mare ca niciodată. Dar, nu numai că ne pun în amenințare silueta, însă astfel de alegeri alimentare ne fac să ne simțim greoi și obosiți. În plus, nu contribuie cu nutrienți la întărirea scutului imunitar, care ne protejează de răceli și gripă.

De aceea, încearcă să îți schimbi puțin perspectiva. Există și alternative sănătoase, bogate în substanțe hrănitoare și plăcute pentru papilele gustative. Dieta noastră este crucială pentru stimularea sistemului imunitar și pentru lupta împotriva bolilor. La ea se adaugă și celelalte componente ale unui stil de viață sănătos, responsabil pentru starea noastră de bine: exercițiile fizice și odihnă.

6 trucuri pe care să le pui în aplicare începând de astăzi

  1. Consumă fructe și legume bogate în vitamina C, care joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar și menținerea nivelului optim de energie: cartofi dulci, roșii, ardei roșii și citrice.
  2. Caută surse alimentare de zinc, de asemenea minunat pentru susținerea imunității: stridiile, spanacul, leguminoasele.
  3. Mănâncă mai multe alimente bogate în fier: carne roșie, lămâie, legume cu frunze verzi.
  4. Crește aportul de pește, ouă și brânză. Somonul și codul, ca și laptele, ouăle și brânza, sunt o sursă importantă de vitamina B12, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. În plus, reduce senzația de oboseală sau slăbiciune.
  5. Schimbă alimentele îndulcite cu legumele și supele de rădăcini dulci, ca să-ți satisfaci pofta de zahăr într-un mod sănătos.
  6. Răsfață-te din când în când cu o băutură dulce și aromată, amestecând două cubulețe de ciocolată amăruie într-o cană cu lapte de vacă sau de migdale cald.

Alimentele care nu trebuie să lipsească iarna din meniul tău

 

Fulgii de ovăz

Începe dimineața cu un terci – porridge, cum îi spun englezii – din fulgi de ovăz, nuci coapte și fructe de sezon, precum merele, perele, stafidele sau curmalele. Cerealele integrale îți oferă doza de proteine și fibre necesară pentru a-ți garanta senzația de sațietate cu un singur bol. Cercetările au arătat că doar 3 grame pe zi de beta-glucan din ovăz pot reduce cu 5 până la 10% nivelul de colesterol.

Fasolea roșie

Acest tip de fasole reprezintă o sursă bună de fier și cupru, determinând mușchii să utilizeze mai mult oxigen și să îți stimuleze sistemul imunitar. Nu conțin grăsimi saturate, asemeni proteinelor animale, iar coaja lor conține mai mulți antioxidanți decât oricare alt sortiment de fasole.

Varza de Bruxelles

Nu te lăsa speriată de gustul ei ușor amărui, pentru că odată preparată cu puțin ulei de măsline prinde o aromă apetisantă. Conține fibre și vitamina C, ajutându-te să te împotrivești răcelilor sezoniere, dar și afecțiunilor mai serioase.

Dovleacul

Încă ai la dispoziție dovlecii pentru a prepara supe-creme savuroase și benefice pentru organism. Majoritatea femeilor adulte ar trebui să primească 700 de micrograme de vitamina A pe zi, care se regăsește în dovleac. În plus, acesta are proprietăți antioxidante datorită beta-carotenului din compoziție, un pigment specific vegetalelor colorate. Dacă ești însărcinată, îți recomand să nu depășești doza zilnică recomandată, din cauză că vitamina A este teratogenă în sarcină. Fii prudentă dacă iei deja suplimente și limitează-te la o sursă alimentară de vitamina A o dată la două zile. În schimb, dacă alăptezi, necesarul este mai mare și poți mânca zilnic dovleac sau cartof dulce cât poftești, pentru că sunt și sărace în calorii.

Citește și: Ce facem când copilul s-a îngrășat prea mult în vacanță!

Ardeii iuți

Gustul înțepător se datorează compusului numit capsaicină, despre care se crede că stimulează metabolismul și luptă împotriva acumulării de grăsimi. Când a fost asociată cu o dietă bogată în grăsimi, în cadrul unui studiu, s-a constatat că capsaicina poate reduce greutatea corporală cu până la 8%.

Avocado

Îți voi oferi un sfat special pentru vremea rece: coace puțin un avocado în cuptor. Prin preparare termică, va deveni încă și mai cremos. Îl poți transforma astfel în piure de avocado sau îl poți servi împreună cu legume proaspete. Avocado conține grăsimi nesaturate, care ajută la scăderea nivelurilor de colesterol rău și furnizează elemente nutritive pentru funcționarea celulelor. Încearcă însă să te rezumi la a consuma un sfert de avocado la o singură masă, din cauza conținutului caloric ridicat.

Nucile

Nucile sunt bune în orice moment al anului, dar în acest sezon pot deveni o gustare delicioasă dacă le coacem puțin la cuptor. Nu trebuie decât să le pui pe o foaie de copt și să le lași 5 minute, după ce le-ai stropit cu un puf de ulei și le-ai adăugat condimente după gust. Nucile conțin grăsimi benefice pentru sănătatea inimii și a arterelor.

Merele

Merele coapte sunt considerate desertul de iarnă perfect. Conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile: unele încetinesc digestia, altele ajută alimentele să parcurgă lin traseul până la descompunere. Asigură-te însă că le prepari în coajă, care cuprinde mai multe fibre concentrate decât miezul. Pentru un plus de gust, presară scorțișoară pe deasupra.

Ceaiul de ghimbir

De fiecare dată când ți-e poftă de o cană de ceai, folosește și ghimbir la prepararea acestuia. Datorită proprietăților sale termogene, te va ajuta să menții căldura organismului. Mai mult decât atât, stimulează metabolismul și impulsionează fluxul sanguin. Nu uita că, dacă ești însărcinată, ghimbirul se numără printre remediile-minune împotriva senzației de greață.

Am adunat toate aceste sugestii pentru a-ți oferi o sursă bogată de inspirație, astfel încât să te ajute să păstrezi în continuare linia descrisă de motto-ul „Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos”.

Facebook Comments