În privința obezității s-au tras cam toate semnalele de alarmă posibile. Știi deja că excesul de kilograme se traduce printr-un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet, dureri de spate și de articulații, plus multe alte afecțiuni. Dar aveai oare idee despre faptul că greutatea prea mare îți poate scădea șansele de a rămâne gravidă? Din păcate, obezitatea are o serie de efecte asupra fertilității atât la femei, cât și la bărbați. În plus, atât obezitatea, cât și infertilitatea sunt în creștere la nivel mondial.

Cuplurile în care ambii parteneri sunt considerați obezi pot prezenta mai multe dificultăți de concepere decât cele în care doar unul se confruntă cu kilogramele în plus. Te gândești probabil că trăim într-o perioadă în care tratamentele de fertilitate au ajuns la un grad fantastic de eficiență. Dar, în cazul cuplurilor obeze, și cele mai avansate tratamente dau rezultate modeste.

Statistici îngrijorătoare

Organizația Mondială a Sănătății a raportat că în SUA și în majoritatea țărilor europene 60% dintre femei sunt supraponderale. 30% dintre acestea au atins pragul de obezitate, iar 6% dintre cele obeze suferă de obezitate morbidă. Cercetările arată că mai mult de 36% dintre americanii adulți sunt obezi. Numărul lor a crescut constant în ultimii 20 de ani, iar problemele de fertilitate au crescut și ele direct proporțional.  Alte studii confirmă că, în cazul femeilor obeze, este afectată sistematic sănătatea reproducerii. Cuplurile în care ambii parteneri sunt obezi experimentează o fertilitate cu 60% mai redusă decât cuplurile în care ambii parteneri au o greutate normală.  Calculează-ți și tu indicele de masă corporală (IMC), împărțind numărul de kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în metri (kg/m2). Iată care sunt semnificațiile numărului obținut:

  • Sub 18,5 = Subponderal
  • Între 18,5 și 24,9 = Greutate normală
  • Între 25 și 29,9 = Supraponderal
  • Între 30 și 34,9 = Obezitate grad I
  • Între 35 și 39,9 = Obezitate grad II
  • Peste 40 = Obezitate morbidă

Efectele concrete ale obezității asupra fertilității

Pentru femei, obezitatea poate determina un ritm neregulat al menstruației și afecteaza compozitia endometrului, invelisul interior al uterului. Dar modul în care depozitele de grăsime afectează organismul uman, influențându-i capacitatea de reproducere, sunt mult mai complexe.

Click aici și descoperă care sunt cele 8 obiceiuri sănătoase ale unei viitoare mămici!

Obezitatea afectează echilibrul hormonal

Când indicele de masă corporală depășește pragul normalității, se produc modificări ale nivelurilor hormonilor naturali. În consecință, șansele de concepție scad. Femeile obeze suferă perturbări ale axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. Disfuncțiile menstruale astfel apărute duc la anovulație (incapacitatea organismului de a produce în mod corespunzător ovule) și infertilitate. Pe lângă tulburările hormonale comune în sindromul ovarului polichistic, în obezitate țesutul adipos acționează ca un organ endocrin de sine stătător. Mai exact, eliberează cateva molecule bioactive, care determină apariția rezistenței la insulină, a inflamației, hipertensiunii, riscului cardiovascular, dar și diferite probleme în producerea și dezvoltarea ovulelor.

Obezitatea produce rezistența la insulină

Dezechilibrul hormonal nu este străin de condiția rezistenței la insulină. Aceasta reprezintă un factor major de risc pe drumul spre diabet. Mai mult decât atât, afectează fertilitatea, creând cicluri menstruale anormale. Însă în unele cazuri nu se oprește aici, căci rezistența la insulină poate duce pana la inhibarea totala a ovulației.

Obezitatea afectează atât sarcinile naturale, cât și pe cele asistate

Obezitatea influențează funcția reproductivă prin afectarea ovarelor și a endometrului. Dificultățile se fac simțite nu numai dacă vrei să rămâi gravidă prin mijloace naturale, ci și în cazul în care apelezi la tehnologia reproducerii, cum ar fi fertilizarea in vitro. De asemenea, crește riscul de avort spontan.

Din cauza complicațiilor din timpul sarcinii și a numărului crescut de avorturi, rata nașterilor de copii vii scade la femeile obeze deopotrivă în ​​concepțiile naturale și în cele asistate.

Obezitatea scade și fertilitatea partenerului

Deși în centrul atenției se află problemele de fertilitate cauzate de obezitate la femei, bărbații sunt afectați în mod egal. La bărbați, kilogramele în exces duc la scăderea nivelului de testosteron și a producției de spermatozoizi. În plus, disfuncția erectilă apare cu o frecvență mai mare la bărbații obezi.

Află aici ce trebuie să mănânci dacă vrei să rămâi însărcinată!

Pierderea în greutate crește șansele de reproducere

Sunt conștientă că problemele enumerate sună descurajator, dar scăderea în greutate are puterea de a anula multe dintre ele. Pe măsură ce pierzi din kilogramele în exces, dezechilibrele hormonale și alte efecte ale obezității încep să se diminueze simțitor. Slăbește 5-10% din greutatea corporală și vei îmbunătăți funcționarea sistemului tău reproducător.

Dacă informațiile din acest articol nu sunt străine de fișa ta medicală, ai nevoie de un plan elaborat de pierdere în greutate. Un medic nutriționist poate fi companionul potrivit pe parcursul acestui proces anevoios, dar atât de necesar! Dar poți începe și pe cont propriu prin a mânca porții mai mici și prin a face alegeri alimentare mai sănătoase. Fă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, ideal de cel putin 5 ori pe săptămână. De asemenea, dacă încerci să faci un copil te sfătuiesc ca atât tu, cât și partenerul tău, să renunțați la fumat, să limitați consumul de alcool la 4 pahare de vin pe săptămână (sau mai puține) și să dormiți cel puțin șapte ore pe noapte.  Nu uita, dacă îți dorești să rămâi însărcinată nu trebuie să mănânci cât doi, ca să fiți sănătoși amândoi – și tu, și bebelușul care va apărea în viața ta.

Facebook Comments