Când copiii ajung la vârsta de un an, multe mămici au tendința de a-și schimba așteptările în privința dietei celor mici. În primul rând, suntem tentate să presupunem că ei vor mânca mai mult decât atunci când erau bebeluși, ceea ce ne poate crea un sentiment de împlinire care… se întâmplă totuși să nu fie confirmat de realitate. Nu vă panicați, pentru că acest lucru este cât se poate de firesc!

Acum copiii intră într-o așa-zisă „etapă mofturoasă”: devin mai conștienți de mâncare, testează mai multe preparate și încep să devină selectivi în privința preferințelor alimentare. În fond, așa începem să ne formăm gusturile. Pe de altă parte, ritmul de creștere al copilului încetinește după vârsta de un an, deci organismul nu mai are nevoie de un aport atât de mare de energie, raportat la kilogramele actuale.

Regula „Sănătos = Bun”

Vă sfătuiesc să vă relaxați, acceptând că dacă îi oferiți celui mic alimente sănătoase, potrivite pentru vârsta lui, nu este necesar să îi numărați, eventual cu îngrijorarea de care știu din proprie experiență că este capabilă o proaspătă mămică, fiecare înghițitură de mâncare. Un copil sănătos va simți întotdeauna singur cât are nevoie să mănânce, fără intervenții speciale.

Ceea ce ține însă de voi este să îi puneți la dispoziție alimente de cea mai bună calitate și cât mai variate.

Click aici și află cum să prepari o ciocolată sănătoasă pentru copilul tău!

Aici bifați două avantaje din start: copilul primește macro și micronutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios și își formează totodată preferințe alimentare sănătoase, care îi vor influența în mod hotărâtor stilul de viață.

Aș vrea să fac o mențiune specială în privința gustărilor dulci sau sărate de tipul biscuiților, ciocolatei, floricelelor de porumb, pufuleților. Toate acestea sunt acceptabile numai ocazional. Sub nicio formă, nu le transformați în obiceiuri zilnice sau în recompense pentru comportamentele dorite: „Ce copil bun ești că ai mâncat tot!”, „Dacă mănânci mâncare, îți dau și desert!” etc.

Regula „5-5-3-2 în fiecare zi”

Pentru un plus de siguranță, vă recomand ghidul elaborat de British Nutrition Foundation (www.nutrition.org.uk), care vă poate ajuta să îi oferiți celui mic porțiile potrivite pentru el. În fiecare zi, copilul trebuie să mănânce:

  • 5 porții de făinoase
  • 5 porții de legume și fructe
  • 3 porții de lactate
  • 2 porții de proteine (se transformă în 3 pentru copiii vegetarieni)

Bineînțeles, unii copii sunt mai mâncăcioși decât alții, mai activi sau trec prin perioade de creștere intensă, de aceea nu se impune să le limităm porțiile atâta vreme cât în farfurie se regăsesc alimente sănătoase.

Exemple de porții pentru copiii de 1-3 ani

Grupele de alimente Exemple de mâncăruri și porțiile recomandate pentru copiii de 1-3 ani
Făinoase 1 felie de pâine (sau jumătate)

1-2 felii de turte de orez sau ovăz

3-5 linguri de cereale

1-3 linguri de piure de cartofi

2-4 linguri de orez sau paste fierte

2-4 felii de cartofi copți

1 chiflă mica (sau jumătate)

1 pită mică/ lipie fără drojdie (sau jumătate)

Fructe și legume Între o jumătate de lingură și 2 linguri de stafide

Între un sfert de banană și una întreagă

3-8 boabe de strugure

Între o jumătate de lingură de mazăre și 2 linguri

Între o jumătate de lingură de broccoli și 2 linguri

Un sfert sau o jumătate de măr

1-3 roșii cherry

2-6 bastonașe de legume proaspete

2-4 linguri de piure de fructe

Lactate 1 cănuță de lapte (100 ml)

1 pahar de iaurt (125 ml)

1 triunghi de brânză

2-4 linguri de orez cu lapte

1-3 linguri de smântână

Proteine 2-3 linguri de năut, linte sau fasole boabe

2-4 linguri de carne tocată gătită

1-2 feliuțe de pește (de marimea fish fingers)

2-3 linguri de mazăre

1 ou poșat, fiert sau făcut omletă (sau jumătate)

Unt de arahide întins pe o felie de pâine

Cu speranța că prin cele enunțate în acest articol v-am oferit inclusiv inspirație pentru mesele adulților din familie, vă reamintesc cu drag că „Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos!”.

Nu uitați, aștept cu mare interes să împărtășiți care sunt experiențele voastre cu micuții, în ceea ce privește porțiile zilnice și preferințele lor alimentare. Secțiunea de comentarii este deschisă!

Facebook Comments