A început luna magiei și bucuriei, o lună plină de sărbători, cadouri, vizite şi, bineînţeles, mâncare. Deşi este o perioadă foarte frumoasă, multitudinea de tentaţii şi obiceiul de a oferi/primi dulciuri este unul care pune la grea încercare pe toată lumea, inclusiv pe copii. Începând cu Moş Nicolae, continuând cu Moş Crăciun şi cu toate zilele onomastice din această perioadă, până la Sf. Ion suntem puşi în faţa unor alegeri destul de dificile în ceea ce priveşte alimentaţia celor mici.

Dacă în restul anului facem eforturi foarte mari ca să reducem cantitatea de zahăr, luna decembrie reuşeşte să ne păcălească.

Putem însă să recurgem la câteva soluţii pentru a limita acest fenomen.

3 soluţii practice de aplicat de Moş Nicolae

1. Înlocuirea dulciurilor 

Cadourile de Moş Nicolae, spre exemplu, sunt de cele mai multe ori reprezentate de dulciuri.

Citește și: „Le interzicem sau nu dulciurile copiilor?”

Putem încerca să înlocuim o parte din dulciuri cu fructele preferate ale celui mic, cu un amestec de fructe uscate şi nuci (eventual caramelizate) sau cu nişte bomboane de casă făcute chiar de noi. Sau putem chiar să renunţăm de tot la dulciuri în favoarea altor cadouri (cărticele, hăinuţe, jucării) şi să îi pregătim celui mic un mic dejun de sărbătoare în loc. Nu ştiu pe nimeni care să refuze nişte clătite pufoase cu banane şi sirop de arţar, pe care le poţi face în 10 minute!

Copilul tău nu mănâncă micul dejun? Vezi aici 8 trucuri ca să-l convingi să mănânce dimineaţa!

Clătite cu banane şi sirop de arţar

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 1 ou
  • banană zdrobită cu furculiţa
  • iaurt mic (eu folosesc Oly 2%)
  • 5 linguri de făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1/4 linguriţă sare
  • 1 lingură unt

Preparare:

Amestecăm cu un tel oul şi banana, adăugăm apoi pe rând iaurtul, vanilia şi făina amestecată cu praful de copt şi sarea. Obţinem un aluat grosuţ din care turnăm câte o lingură generoasă în tigaia în care am topit untul. Prăjim 1-2 minute pe fiecare parte, apoi punem deasupra fructe, sirop de arțar sau miere şi nuci sau seminţe şi mâncăm.

2. Porţii mici

Pentru că cei mici vor primi oricum dulciuri şi de la bunici, unchi, prieteni sau alte persoane, putem să îi rugăm pe aceştia să nu cumpere cantităţi mari şi să aleagă variantele pentru copii ambalate în porţii mici. Este un moment bun în care îi putem explica celui mic cât de des şi cât de mult poate consuma şi îl putem învăţa că poate să îşi „economisească” dulciurile pentru a-i ajunge o perioadă cât mai lungă.

3. Duciurile – monedă de schimb

Dacă avem de-a face cu o cantitate foarte mare, putem încerca să le folosim ca monedă de schimb pentru o jucărie. Copilul oferă dulciurile şi primeşte în schimb o jucărie sau o cărticică sau ceva ce îşi dorea de mult timp.

Soluţii pentru mesele de sărbătoare

În ceea ce priveşte dulciurile pe care le preparăm pentru sărbători, vă recomand, de asemenea, să nu faceţi prea multe variante, pentru că la cele preparate de dumneavoastră se vor adăuga cu siguranţă cele aduse de oaspeţi.

Cozonacul este foarte apreciat de toată lumea şi poate fi consumat la micul dejun, cu o cană de lapte. Pe lângă cozonac, încă o prăjitură cu puţin zahăr, cu fructe sau cu brânză este suficientă. Copiilor le place să participe la pregătirea mesei, aşa că îi putem implica în prepararea dulciurilor. Joaca cu aluatul e de multe ori mai distractivă decât orice plastilină.

Apropo de mâncare, nici aici nu stăm prea bine cu tentaţiile. Din păcate toate preparatele tradiţionale sunt bazate pe carne grasă şi singura salată care îşi face loc pe mesele românilor este salata de boeuf, plină de maioneză. Pentru sănătatea celor mici dar şi a dumneavoastră bineînţeles, vă recomand să introduceţi în meniu şi legumele. Acestea pot fi aranjate frumos în farfurii sub forma unui brăduţ din broccoli sau din castravete, spre exemplu. Morcovii şi sfecla la cuptor sunt dulci şi pot fi acceptate cu uşurinţă de cei mici. Aveţi grijă să serviţi toate alimentele consistente în porţii mici şi la mese diferite. E destul timp de pe 1 decembrie până pe 7 ianuarie să mâncăm şi friptură, şi cârnaţi, şi sarmale, şi cozonac!

În ceea ce priveşte sucurile, cel mai bine este să nu le mai cumpăraţi sau să preparaţi apă infuzată, adică apă plată sau minerală în care să puneţi felii de portocală şi de lămâie. E delicioasă şi veţi reduce astfel foarte mult zahărul consumat.

Vezi aici de ce nu sunt bune sucurile pentru copii și cu ce pot fi înlocuite!

Sper să vă fie de folos recomandările mele şi, dacă mai recurgeţi şi la alte trucuri pentru a trece cu bine de această perioadă, vă rog să-mi scrieţi în comentariii.

Haideţi să ne concentrăm mai mult pe bucuria de a petrece timp împreună decît pe mîncare, pentru că despre asta sunt sărbătorile!

Facebook Comments