Pentru că se apropie Sărbătorile de Iarnă și acesta este ultimul meu articol pe blog înainte de Crăciun, m-am gândit să vă dau câteva sfaturi celor care aveți bebeluși sau copii de până în 2 ani și nu știți ce ați putea să le dați să mănânce în această perioadă de festin pentru toată familia.

Mare grijă la sare

Prima regulă de care ar trebui să țină cont orice mămică de bebeluș sau copil până în 2 ani este să gătească fără sare pentru cel mic.

Rinichii în dezvoltare ai unui copil mic nu pot procesa o cantitate mare de sare. Așa că ghidurile de nutriție pediatrică interzic adaosul de sare în mâncarea copiilor până la 1 an, în timp ce unele organisme internaționale merg cu aceste recomandări până la 2 ani.

Aveți grijă, de asemenea, la murături și la varza pentru sarmale. Au multă sare și nu pot fi oferite celor mici. Ca alternativă, folosiți în sarmale varză proaspătă, iar în loc de salată de murături faceți o salată din legume proaspete.

Acum, că ne-am lămurit cum e cu sarea, hai să vedem ce le putem oferi totuși să mănânce copiilor care au trecut de etapa piureurilor. Și ca să aveți ce să alegeți din fiecare fel de mâncare, le voi lua pe rând.

Aperitive

Aici puteți face o piftie sau aspic cu carne de pui ori curcan. În cazul autodiversificării aveți grijă ca cel mic să o poată apuca în mână. Știm cu toții că piftia este foarte alunecoasă și ar putea fi frustrant pentru bebe să-i … scape mâncarea printre degete :). Ca să nu se întâmple asta, puteți opta pentru un chec aperitiv preparat în casă.

O variantă bună este și salata de boeuf. Dar și aici rețeta necesită oarecare îmbunătățiri :). Mai exact, aveți grijă să folosiți legume proaspete și nu murături (iarăși sarea ne dă bătăi de cap). Nici maioneza nu ar trebui preparată după rețeta clasică. În niciun caz nu putem folosi ou crud, așa că încercați să o faceți din ouă fierte tare, frecate cu ulei.

Sau puteți încerca rețeta mea de salată de boeuf cu maioneză de avocado, obținută din blenduirea unui avocado cu iaurt. Fetița mea o adoră pur și simplu și, vă mărturisesc, că și mie îmi place foarte mult. Unde mai pui că este o ușurare și pentru silueta noastră, a mămicilor. Asta pentru că maioneza clasică are nici mai mult nici mai puțin de 105 Calorii per lingură.

Felul principal

Dacă cel mic preferă ciorba, aceasta poate fi o variantă excelentă dacă nu se adaugă în ea sare sau delicat ori alți potențiatori de gust.

Nu este de ocolit nici friptura. Poate fi din pulpe de pui, care sunt mai moi, dar și din mușchi de porc. Ca mușchiul de porc să fie fraged, iar fetița mea să îl mănânce fără probleme, eu folosesc mușchiuleț de porc întreg, pe care îl condimentez cu ierburi aromate și îl dau la cuptor la foc mediu (180 grade) timp de 3-4 ore. Este de-a dreptul delicios și se topește în gură.

Dacă vreți să faceți sarmale din care să mănânce și cel mic, vă sfătuiesc ca în primul rând să folosiți carne slabă, macră, de pui vită sau porc pe care să o tocați acasă sau să cereți să vi se toace la măcelărie în fața dumneavoastră. De asemenea, înveliți sarmalele în foi de varză proaspătă sau în foi de viță. Așa cum vă spuneam la început, varza murată are un conținut uriaș de sare pentru rinichii în dezvoltare ai copilului mic. Aveți grijă și la modul de preparare! Fierbeți sarmalele în apă cu suc de roșii, în care evitați să adăugați afumătură. Procesul de afumare dă naștere unor compuși cancerigeni care nu ne fac bine nici nouă, ca adulți, darămite celor mici.

Dacă optați pentru cârnați, vă sfătuiesc să evitați cârnații din comerț. Îi puteți face dumneavoastră acasă, din carne macră tocată ca la sarmale și puține condimente.

Desert

Și cum de pe masa de Crăciun nu lipsește niciodată desertul, hai să vedem ce le putem oferi celor mici din toate aceste bunătăți. În loc de dulciuri sau clasicul cozonac, eu îi ofer fetiței mele fructe proaspete. Ca să se simtă totuși aroma de sărbătoare, fac și mere coapte cu scorțișoară și nuci măcinate deasupra. Sunt foarte gustoase, unde mai pui că se umple toată casa de miros de … Crăciun.

În ceea ce privește băuturile, vă sfătuiesc să le dați celor mici doar apă. Sunt excluse alcoolul sau sucurile de orice fel.

Acestea fiind zise, sper ca sfaturile mele să vă ajute să îl introduceți pe cel mic în atmosfera de sărbătoare tradițional românească în cel mai sigur mod cu putință. Până data viitoare, vă doresc Crăciun Fericit! Și nu uitați de motto-ul nostru: alături de cei mici facem un pas mare către un stil de viață sănătos.

Facebook Comments