Toate viitoarele mămici sunt conștiente că o sarcină fără nicio îngrijorare este mai degrabă o utopie decât un obiectiv pe care putem spera să îl atingem prin exercițiu și voință. Printre temerile inerente condiției noastre se numără și teama de a acumula kilograme care să ne afecteze silueta și încrederea în noi însene, ca femei. Poate unora le este mai greu să admită că se gândesc la asta, de frică să nu fie blamate că ar trebui să se gândească mai puțin la ele și mai mult la bebeluș. De fapt, grija de a nu ne îngrășa prea tare în timpul sarcinii nu este un moft de frumusețe, ci o necesitate.

De cele mai multe ori, ceea ce îngrașă este și nesănătos. Pe lângă efectele imediate asupra siluetei, o creștere prea mare în greutate aduce cu sine și creșterea automată a riscului de obezitate pentru mamă şi pentru bebeluș. Iar obezitatea determină apariția bolilor de inimă, a diabetului și a multor altor afecțiuni serioase. Am adunat, așadar, câteva recomandari utile care nu mi se par foarte greu de urmat, mai ales dacă ne gândim la beneficiile pentru sănătate.

Ce să eviți sau să consumi cu măsură

Alimentele care îngrașă pe parcursul sarcinii sunt aceleași care îngrașă în general, aceleași pe care trebuie să le scoatem definitiv din meniu sau să încercăm să le mâncăm cu moderație.

  • Ține cont că orice tip de ulei are 900 Calorii/100ml și încearcă să îl torni cu lingurița sau cu spray-ul. La salată sunt suficiente 3-4 pufuri, iar când gătești nu ai nevoie de mai mult de o lingură la un kilogram de mâncare.
  • Untul, maioneza, margarina și sosurile. Ideal este să le eviți din cauză că au în compoziție grăsimi rele, care cresc colesterolul și trigliceridele, dar și multă sare, responsabilă pentru creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, știai că toxinele din alimentele procesate se transmit la bebeluş prin laptele matern?
  • Dulciurile, produsele de patiserie și „ronţăielile”. Toate produsele de patiserie și cofetărie, covrigeii, biscuiţii şi cele asemenea lor, indiferent dacă pe ambalaj scrie că sunt dietetice, conțin peste 400 Calorii/100g. Propune-ți să renunți treptat la zahărul concentrat, optând pentru gustările dulci și sănătoase din fructe proaspete sau uscate.
  • Brânzeturile fermentate. Brânza maturată, caşcavalul şi brânzeturile franţuzeşti au mai multe calorii decât carnea slabă: peste 300 Calorii/100g. Alege sortimentele de brânzeturi proapete sau mai putin grase și combină-le neapărat cu legume verzi , ale căror fibre reduc absorbția grăsimilor în corp.
  • Semințele și oleaginoasele. Este adevărat că sunt sănătoase dacă le consumăm crude, dar au multe calorii: 15–20 g de nuci, alune, migdale sau seminţe de orice fel înseamnă 100 Calorii. Așadar, ai mereu grijă la cantitate. Atenție: prin prăjire pierd din grăsimile bune și devin chiar nocive, de aceea ar fi minunat să le poți ocoli în acest caz.
  • Prăjelile, mai ales în grăsimi animale, alcoolul, afumăturile, mezelurile, conservanţii, dulciurile concentrate, băuturile acidulate care imită sucurile naturale, băuturile excitante (energizantele, ceaiul negru, ceaiul verde etc.), drogurile, fumatul, medicamentele luate fără acordul medicului. Aici nu există nuanțe, toate cele de mai sus sunt strict interzise.

Respectă orele de masă!

Mănâncă trei mese principale la ore stabilite dinainte. Ia micul dejun mai devreme de 10:00, prânzul între orele 12:00 şi 15:00, iar cina în intervalul 18:00-20:00. O cină prea târzie sau prea bogată poate afecta calitatea somnului, iar tu ai nevoie de odihnă mai mult ca niciodată.

Între mesele principale poţi strecura şi două gustări, de preferat câte un fruct sau o salată de fructe, un smoothie de fructe cu seminţe, un pumn de migdale sau de fistic crud.

Nu te hrăni cât pentru doi!

Deşi sunt cele mai mari șanse ca apetitul tău să crească la începutul sarcinii, nevoile tale calorice reale se modifică doar foarte puțin în acest trimestru, aşa că nu este nevoie să mănânci mai mult decât de obicei. În al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, nevoile calorice cresc cu câteva sute de calorii, dar în niciun caz nu se dublează. Ar trebui să consumi cu până la 500 Calorii pe zi mai mult în ultimele săptămâni de sarcină.

Click aici şi citeşte Pericolele la care te expui dacă iei prea multe kilograme în sarcină!

Nu face însă economie la apă și la somn. Hidratarea este esenţială în orice etapă a vieţii, iar în timpul sarcinii trebuie să consumăm cu 33 ml mai multe lichide pentru fiecare kilogram/corp.

Întrebări și răspunsuri-fulger

Pot să țin dietă în timpul sarcinii? Categoric nu. Nu începe niciun regim de slăbire și nu încerca să pierzi în greutate cât ești însărcinată. Tu și copilul aveți nevoie de macro și de micronutrienții necesari pentru a fi în cea mai bună formă, iar dietele pot știrbi din aportul de elemente sănătoase. Gândește-te că oricum vei slăbi în mod natural, imediat după naștere. 

Pot mânca mai puțini carbohidrați în timpul sarcinii? Știu că dietele Atkins și South Beach sunt foarte populare și încă nu există studii care să demonstreze efectele negative ale unei diete slabe în carbohidrați asupra sarcinii. Dar te sfătuiesc să urmezi o dietă cât se poate de echilibrată cât ești însărcinată și să nu excluzi niciuna dintre grupele de alimente sănătoase.

Vezi aici care sunt cele mai sănătoase obiceiuri ale unei viitoare mămici!

Sunt vegetariană. Ce fac în timpul sarcinii? În acest caz, nu înseamnă că trebuie să revii automat la consumul de carne. Copilul tău va primi tot ce are nevoie din punct de vedere nutrițional pentru a crește și a se dezvolta normal, dacă te asiguri că mănânci o varietate de alimente sănătoase, care să îți ofere suficiente proteine și calorii. În functie de tipul de dietă vegetariană pe care l-ai adoptat, poate fi însă necesar să ajustezi unele dintre obiceiurile tale alimentare și îți recomand să discuți despre acest lucru cu medicul tău. De asemenea, ia în considerare că trebuie să consumi, în medie, cu 300 pana la 500 Calorii mai mult decât înainte de a rămâne însărcinată.

Nu cred că există un moment mai bun pentru a ne reaminti că „în timpul sarcinii, nu mâncăm cât doi, ci suntem sănătoși amândoi”!

Cum s-au schimbat obiceiurile tale alimentare în timpul sarcinii?

Facebook Comments