Foarte puține dintre noi se pot lăuda că au trecut lin peste primele câteva luni de maternitate, fără sarea și piperul crizelor intense de plâns ale bebelușului. În mod special după-amiaza și seara, aparent fără niciun motiv, micuțul plânge în hohote și pare că nimic nu îl poate consola.

Dacă se mai adaugă și alte simptome foarte ușor de observat, cum ar fi fața roșie, congestionată, pumnii strânși, genunchii flectați pe piept sau spatele arcuit, iar spre sfârșitul crizei bebelușul are scaun sau elimină gaze, e foarte posibil ca la rădăcina tuturor relelor să se afle colicile.

Nici mai mult, nici mai puțin decât… un diagnostic atipic

Dacă un copil sănătos care crește și se dezvoltă în parametri absolut normali plânge peste 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de peste 3 săptămani, cel mai probabil este vorba despre colici, acesta fiind totuși un diagnostic de excludere atunci când nu se poate identifica niciun alt factor declanșator.

Citește și: Până la ce vârstă ar trebui alăptat bebelușul?

Ele afectează peste 20% dintre bebeluși, apar începând cu a doua săptămână de viață (pentru copilașii născuți prematur se calculează vârsta corectată) și pot ține până la 3-4 luni (de obicei) sau până la 6 luni maxim.

Colicile se manifestă în mod egal la fete sau băieți, la bebelușii alăptați la sân și la cei hrăniți cu lapte praf. Nu se poate spune cu precizie ce determină apariția colicilor, dar literatura de specialitate oscilează între mai multe cauze posibile ale acestor manifestări:

 • imaturitatea sistemului digestiv
 • alergiile sau intoleranțele la diferite alimente
 • disbioza intestinală (modificările bacteriilor din intestine)
 • gazele
 • anxietatea părinților

Totuși, dacă aveți îndoieli în privința acestui diagnostic, vă recomand să mergeți la medicul pediatru pentru o consultație și o serie de analize specifice. Scaunul cu modificări de culoare și consistență sau cu mucus în componență poate fi semnul altor afecțiuni care necesită tratament.

De asemenea, bebelușii suferă de multe ori de reflux gastro-esofagian, o altă posibilă cauză destul de frecventă a plânsului inconsolabil.

Ce putem face pentru ameliorarea simptomelor colicilor

Avem la îndemână mai multe soluții pentru a preveni sau a diminua suferința celor mici, reducând astfel intensitatea crizelor de plâns:

 • să îi hrănim într-o poziție (cât se poate de) verticală
 • să avem grijă să scoată aerul din burtică după masă (eructarea)
 • să îi ținem în brațe în diferite poziții: vertical, cu capul pe umăr sau cu fața în jos, cu burtica pe antebraț
 • să îi plimbăm în sisteme de purtare ergonomice prin casă sau pe afară
 • să evităm suprastimularea
 • să punem zgomote albe pe fundal (sunt disponibile pe Youtube)

De obicei, meniul mamei care alăptează nu are o influență directă asupra colicilor, dar putem face anumite schimbari care ne aduc amândurora beneficii. Să nu facem exces de cofeină (cafea, ceai negru) sau de alimente foarte condimentate, picante.

Vezi aici ce alimente să eviţi atunci când alăptezi!

Dacă provenim dintr-o familie cu istoric de alergii alimentare, să nu consumăm alimente posibil alergene (lactate, alune, gluten, soia, pește) timp de 2-3 săptămâni. Vom avea astfel răgazul necesar pentru a depista eventualele alergii sau intoleranțe ale micuțului.

După ce ne sfătuim cu medicul pediatru, putem testa eficiența diverselor picături pentru colici sau a probioticelor (cu continut de Lactobacillus reuteri). Dacă este cazul, putem încerca să schimbăm formula de lapte praf pe care o folosim.

Ce să facem pentru liniștea noastră, în timp ce plânge bebelușul

În primul rând, trebuie să fim conștienți că episoadele de plâns trec de la sine la un moment dat și nu s-a dovedit că ar avea urmări în dezvoltarea bebelușilor. Cu alte cuvinte, copiii au același parcurs, indiferent dacă au avut sau nu colici când erau sugari.

 • Când simțim că nu putem face față plânsului, cel mai bine este să lăsăm bebelușul în pătuț sau într-un alt loc sigur și să încercăm să ne decuplăm pentru câteva minute.
 • Cu toții avem nevoie de o pauză prelungită din când în când, de aceea ar fi minunat să le putem cere ajutorul familiei și prietenilor. O oră de relaxare schimbă total perspectiva asupra unei situații care altminteri poate părea greu de rezolvat.
 • Când doarme bebelușul, am face bine să îi urmăm exemplul. Pentru că vom avea nevoie de energia și de bunadispoziție pe care le căpătăm prin somn.
 • Se poate dovedi extrem de util să petrecem timp cu părinți care au copii de vârste apropiate cu ai noștri. Viziunea altor oameni care trec prin aceleași experiențe ne va da un plus de încredere și de putere.

Voi la ce trucuri apelați pentru a-i liniști pe bebelușii voștri când plâng?

Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos!

Facebook Comments