Bună, dragii mei!

Azi m-am gândit să vorbim puțin despre dietele de detoxifiere.

Mă întâlnesc din ce în ce mai des cu această întrebare, mai ales venită din partea pacientelor mele de 12-18 ani care citesc foarte multe lucruri pe internet și care vor să încerce metode cât mai rapide de a scădea în greutate. Iar dieta detox pare să fie în topul preferințelor când vine vorba de aceste efecte miraculoase.

Există bineînțeles multiple variante ale acestei diete, pornind de la excluderea unor alimente, de cele mai multe ori cele de origine animală, până la consumarea exclusiv de alimente crude sau de sucuri până la dieta care nu conține altceva decât apă. Se presupune că atunci când consumăm acest tip de alimente pe o perioadă de câteva zile organismul este ajutat să elimine mai eficient toxinele și să se reîncarce cu vitamine și minerale, lucru care va avea efecte vizibile și asupra greutății.

Vezi aici cât de sănătoasă este alimentația vegetariană pentru copii!

Cum stau lucrurile de fapt

Organismul uman dispune de metode foarte bune de detoxifiere iar aceasta se desfășoară permanent prin intermediul ficatului și al rinichilor în special. Tot ceea ce mâncăm este digerat și absorbit în intestin și apoi ajunge prin circulație la ficat unde este procesat. Aici are loc metabolismul nutrienților iar produșii de care nu mai este nevoie sau cei toxici rezultați în urma metabolismului ajung iar în sânge și sunt eliminați prin urină. Așadar, dacă ficatul și rinichii funcționează normal nu este cazul să ne punem problema unei detoxifieri. Iar dacă aceștia nu funcționează, atunci este nevoie de diete speciale, atent calculate împreună cu medicul gastroenterolog sau nefrolog. Nicidecum luate de pe internet.

Aportul de vitamine și minerale

Este adevărat că un consum mare de sucuri sau fructe poate aduce o cantitate mai mare de vitamine și minerale. Însă organismul va lua ce îi trebuie și va elimina ce este în plus. Nu putem să ne facem stocuri consumând sucuri o săptămână, apoi să revenim la a mânca fast-food și alimente nesănătoase. Din păcate suntem sănătoși doar atât timp cât mâncăm sănătos, iar excesele de orice fel pot avea consecințe neplăcute.

Scăderea în greutate

Evident că dacă vom consuma doar legume și fructe sau doar lichide pentru câteva zile vom scădea în greutate. Și asta pentru că în acele câteva zile vom consuma mai puține calorii decât în mod obișnuit. Este destul de greu să consumi 1500 Calorii, să zicem, din fructe și legume. Este posibil să avem și o digestie accelerată, lucru care va contribui în plus la scăderea în greutate. Acest rezultat nu se va menține însă pe termen lung. Iar kilogramele scăzute se vor pune de obicei la loc atunci când reluăm o alimentație variată.

Click aici și descoperă câteva strategii de pierdere în greutate pentru copii!

Alimentația „naturală”

Nu tot ce este natural este neapărat sănătos pentru corpul uman. Acest lucru se aplică inclusiv în cazul plantelor. Și ciupercile otrăvitoare sunt naturale, nu? Dar asta nu înseamnă că le introducem în alimentația copiilor. Același lucru este valabil și în cazul ceaiurilor, shakeurilor și pastilelor pe bază de plante care sunt recomandate uneori în cadrul acestor diete detox. Acestea pot conține doze periculoase din anumite substanțe iar compoziția lor nici măcar nu este reglementată prin lege. Dacă medicamentele trec printr-o mulțime de etape înainte de a ajunge pe piață, ceaiurile și suplimentele nu trebuie să îndeplinească nicio condiție. Dacă vreau, pot să vând iarbă uscată din parc și să pretind că are efecte miraculoase asupra metabolismului.

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să mănânce sănătos!

Concluzia

Nu numai că nu funcționează, dar o astfel de dietă detox poate face chiar rău copiilor. Pentru că exclude categorii mari de alimente poate duce la un aport insuficient de proteine și grăsimi. De asemenea, poate deregla tranzitul intestinal și afecta creșterea și masa musculară. Discutați cu copiii voștri despre motivul pentru care vor să apeleze la o astfel de dietă, explicați-le că scurtăturile pot face mai mult rău decât bine și ajutați-i să își îmbunătățească alimentația cu pași mici dar ușor de menținut pe termen lung. Iar dacă chiar vor să încerce un detox, alegeți o variantă în care nu mai cumpărați/mâncați deloc dulciuri, sucuri sau alimente procesate. În felul ăsta veți include în mod automat mai multă mâncare gătită, mai multe legume și fructe și mai puțini coloranți și conservanți artificiali.

Și nu uitați că un copil bine hrănit e un copil fericit!

Facebook Comments