Știm cu toții că sarcina vine, printre altele, cu o nevoie suplimentară de energie calorică pentru a sprijini cerințele metabolice ale sarcinii în sine și ale fătului. Acest necesar poate să crească în perioadele reci datorită nevoilor speciale venite din partea sistemului imunitar și a mecanismelor de termoreglare.

Atunci când creșterea în greutate a mamei este în parametrii doriți, aportul acceptat de energie variază de la un trimestru la altul în funcție de etapele de dezvoltare embrionară astfel că, de la o lună la alta, poți să ai un apetit inexplicabil îndreptat către anumite tipuri de alimente.

Click aici și descoperă trucurile alimentare pe care te poți baza în timpul sarcinii!

Este bine de știut însă, că studiile efectuate până în prezent nu au relevat nicio conexiune fiziologică între poftele “ciudate” din timpul sarcinii și nevoile fătului. În consecință se recomandă moderație în a da curs acestor nevoi, în special în sezonul rece când cu toții simțim nevoia să mâncăm mai multe alimente bogate în grăsimi decât legume și fructe.

Carbohidrații

Glucidele sau carbohidrații reprezintă principala sursă de energie calorică venită pe calea alimentelor ce poate fi folosită imediat sau stocată pentru mai târziu sub forma depozitelor de grăsime. În cazul unei viitoare mămici care a pornit în frumoasa aventură a sarcinii cu o greutate normală, depozitele de grăsime împreună cu cele proteice pot să ajungă până la 4-5kg. Aceste rezerve vor fi folosite în procesul de naștere dar și de-a lungul primelor 6 luni de alăptare. Deci este important ca în perioada de gravidie să asigurăm un aport optim de carbohidrați de calitate care să sprijine un parcurs bun al sarcinii dar și o dezvoltare fetală normală.

Cele mai potrivite opțiuni rămân pâinea integrală, cerealele integrale, pastele și orezul integrale și, pentru gravidele care tolerează digestiv, cartofii și leguminoasele (mazărea, lintea, năutul).

Click aici și citește câteva remedii pe care le poți folosi atunci când ai grețuri în timpul sarcinii!

Odată cu aportul necesar de carbohidrați, variantele integrale ca și leguminoasele vin în plus cu fibre atât de necesare în sarcină atunci cand intervin problemele de tarnzit și care, în combinatie cu hidratarea corespunzătoare și activitatea fizică moderată pot fi de un real ajutor împotriva constipației.

O alta sursă potrivită de carbohidrați dar și de vitamine în anotimpul de iarnă o constituie fructele de sezon care pot să facă parte din micul dejun sau să compună gustările dintre mese însă cu o atenție deosebită în ceea ce privește spălarea și manipularea pentru a minimiza riscul de infestare cu bacterii și paraziți.

Ca și regulă generală, glucidele pot să ocupe jumătate din mic dejun și doar sfert din prânz și cină.

Proteinele

Suplimentarea aportului proteic este necesară în sarcină pentru susținerea sintezei de țesuturi materne și fetale. Necesarul proteic nu crește însă până la momentul celui de-al doilea trimestru și este maxim în timpul celui de-al treilea.

In ceea ce privește necesarul de proteine pe perioada rece, acesta nu se schimbă iar recomandările de consum includ mai degrabă o atenție deosebită în ceea ce privește sursa de proveniență.

Ouăle bine fierte, peștele și carnea slabă de pui sau curcan rămân în topul variantelor de proteine de calitate ce ar trebui să facă parte din  dieta de sarcină dar, dacă ne gândim la sărbătorile de iarnă care ne bat la ușă,  nici mușchiulețul de porc sau de vită nu sunt interzise. Se recomandă ca preparatele de pe masa de sărbătoare să fie gătite responsabil și, pe cât posibil, să se evite prăjelile, preparatele din carne grasă și mezelurile ce pot aduce în dietă aditivi cu potențial nociv pentru sarcină dar și pentru viitorul bebeluș pe termen lung.

Click aici și citește câteva secrete prin care îți vei convinge garantat copilul să mănânce variat!

Este bine de știut însă că anumite specii de pește, în funcție de origine, pot să pună în pericol dezvoltarea sistemului nervos fetal prin aportul de mercur pe care îl pot aduce și, de aceea, se recomandă consumul de pește de apă dulce, dacă se poate undițar și din surse locale, eventual specii specifice țării.

Lipidele

În ceea ce privește grăsimile nu există recomandări optimizate de aport pentru lipidele totale în timpul sarcinii. Cu toate acestea, necesarul pentru omega-6 PUFA (acid linoleic) și omega-3PUFA (acidul alfa-linolenic) crește ușor, consumul recomandat fiind de 200 mg / zi și putând fi atins cu una până la două porții de pește pe săptămână.

Cât despre sezonul de iarnă, recunoscut pentru creșterea nevoii de grăsimi pe aport alimentar, gravidele trebuie să ia în considerare evitarea prăjelilor, semipreparatelor sau deserturilor rafinate și suplimentarea meselor cu legume care pot să contracareze efectele nedorite ale grăsimilor (creșterea greutății în exces, episoade de greață, dureri de cap, balonare) și care vin în plus cu un aport de vitamine atât de necesare în sarcină.

O sursă extrem de benefică de grăsimi o constituie lactatele și brânzeturile semidegresate care pot să completeze totodată și aportul de calciu și fosfor atât de importante în dezvoltarea scheletului și viitoarei dentiții la făt.

În sarcină se permite prezența grăsimilor la toate cele trei mese principale însă în doze moderate și de preferat din surse de calitate ce includ totodată proteine de calitate sau grăsimi omega: iaurt sau brânzeturi semidegresate, pește, pulpă de pui sau de curcan.

Vitaminele și mineralele

În ceea ce privește nevoia de micronutrienți în sarcină, și mai ales în sezonul rece, recomandările urmăresc două aspecte importante: dezvoltarea optimă a fătului și susținerea sistemului imunitar al mamei.

De cele mai multe ori ginecologul va recomanda complexe optime de vitamine și minerale specifice nevoii și momentului în care se află sarcina însă și viitoarea mămică este responsabilă să își asigure, prin alimentație, un aport minim de vitamine și minerale din surse naturale.

De aceea, chiar dacă este iarna, legumele și fructele nu trebuie să lipsească din dieta gravidei. O variantă mai la îndemână o pot constitui fructele și legumele murate sau congelate, două metode prin care se știe că se păstrează intact conținutul de micronutrienți.

Cu toate acestea legumele crude, bine spălate, rămân  varianta preferată a nutriționiștilor deoarece, pe lângă savoare, ele vin și cu volum și pot, în acest fel, echilibra toate cele trei mese principale de la care nu trebuie să lipsească.

În ceea ce privește varietatea de vitamine necesare, aceasta poate fi acoperită atâta timp cât se respectă prescripția de vitamine de sinteză recomandată de medic dar și un consum din fructe și legume în cât mai multe culori.

Indiferent de sezon, viitoarele mămici trebuie să fie conștiente de faptul că toate alegerile alimentare pe care le vor face atât în perioada premergătoare sarcinii cât și pe parcursul celor 9 luni de gravidie pot, și vor influenta sănătatea fătului dar și a viitorului copil si apoi adult și că pot încă de pe acum să își asigure un parcurs ușor în sarcină atât personal cât și pentru bebelușul lor.

 

 

Facebook Comments