Începerea grădiniței este o etapă încărcată de emoție pentru copii, dar și pentru părinți, care se văd probabil pentru prima dată în situația de a se despărți de micuții lor câteva ore pe zi. Uneori, copiii se adaptează mai repede la noua etapă din viața lor. Ei sunt întâmpinați la grădiniță de materii atractive, jucării, dar și de noi prieteni. Ce ne facem însă cu părinții, care sunt copleșiți adesea de tot felul de gânduri și întrebări: cum se va descurca puiul meu? ce va face atâtea ore fără mine? ce sau cât va mânca? Ei bine, această ultimă întrebare este subiectul pe care vreau să îl discutăm astăzi: cum ar trebui să arate un meniu echilibrat la grădiniță.

Ce trebuie să conțină un meniu echilibrat?

Subiectul este foarte important, având în vedere că orele petrecute de copil la grădiniță pot să ocupe în unele cazuri mai mult de jumătate de zi, astfel încât părinții să își desfășoare nestingheriți activitatea de la serviciu.

Click aici și află care sunt porțiile potrivite pentru copii!

De obicei grădinița vine și cu un meniu săptămânal prestabilit, gătit în interior sau procurat prin firme de catering. Pentru acest meniu, cei mai norocoși dintre părinți pot să-și dea sau nu acordul.

Vârsta de grădiniță (3-5 ani) este una critică, o perioadă crucială pentru părinți dar și pentru copii. Acum încă mai putem să influențăm viitorul tipar alimentar al copilului nostru. Astfel, în drumul către maturitate, putem ține departe de el obezitatea și riscurile care vin odată cu ea.

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să mănânce sănătos!

Indiferent de caz este bine să aruncăm un ochi asupra meniului impus copiilor și să sesizăm neregulile. Din farfuria micuților nu trebuie să lipsească niciun nutrient, nevoile lor calorice depășindu-le pe cele ale adulților datorită proceselor de creștere și dezvoltare prin care trec la această vârstă dar și hiperactivității.

Ce include un meniu echilibrat

  • proteine din carne, pește sau ouă
  • glucide complexe care să le asigure aportul de energie precum pâine, paste, orez integrale, cartof, mazăre, linte
  • grăsimi bune care să le susțină dezvoltarea sistemului nervos și activitățile cognitive: ulei crud de măsline, pește gras, nuci, alune crude dar și fructe
  • legume proaspete pentru aportul de vitamine și minerale de calitate.

Ce exclude un meniu echilibrat

Pentru că la grădiniță meniul este alcătuit în proporție de 90% din mâncare gătită este recomandat să cerem informații și despre modul de preparare: dacă se prăjește, dacă se adaugă unt sau ulei la preparatele coapte, în cazul sosurilor dacă se călesc legume în ulei, dacă se fac rântașuri, dacă la preparare se folosesc legume conservate. Toate aceste gesturi culinare sunt de sancționat și, dacă este posibil, de înlăturat.

De asemenea, dintr-un regim sănătos pentru această grupă de vârstă trebuie să lipsească: șnițelele și orice fel de paneuri, cartofii prăjiți, carnea gătita cu piele sau prăjită, ficățeii prăjiți, lasagna, pizza, ciorbele drese cu smântână, deserturile de tip patiserie, băuturile carbogazoase.

Află cum să faci un șnițel sănătos și pe placul celui mic!

Ce rămâne? O multitudine de preparate echilibrate și nutritive: chifteluțe la cuptor cu sos de legume scăzut în apă, piure de cartofi și salată de varză; Supă/ciorbă de văcuță sau de curcan cu două felii de pâine; pulpă de pui/curcan la cuptor cu cartof copt și salată de murături; ardei/roșii/dovlecel umplut cu salată de murături și o felie de pâine; Ficăței la grătar sau cuptor cu pilaf de orez și salată de ardei copți și lista poate continua.

După cum vezi, soluții există așa că nu trebuie să îți faci griji. Cu puțină implicare din partea părinților și  voință din partea personalului grădiniței, totul va fi bine. În scurt timp, micuțul tău nici nu se va mai grăbi să vină acasă.

Facebook Comments