Pentru că suntem în plină vacanță, articolul de azi cuprinde câteva sugestii de organizare a timpului liber astfel încât cel mic să beneficieze la maxim de această perioadă atât de așteptată din an.

Vacanțele sunt un motiv de bucurie pentru că oferă mai mult timp liber și mai multă libertate. Avem astfel ocazia de a desfășura activitățile care ne plac cel mai mult și posibilitatea de a ne odihni și pregăti pentru un nou început, în cazul de față noul an. Câteodată însă, atunci când avem prea mult timp la dispoziție, ajungem să nu ne mai organizăm și să îl irosim pe canapea, în fața televizorului. Rutina este importantă, pentru că îi ajută pe cei mici să fie mai organizați, să aibă grijă de ei și să fie independenți.

Orele de somn

Primul pas în organizare este păstrarea orelor de somn. Chiar dacă în vacanțe există tendința de a ne culca târziu și a ne trezi și mai târziu, e important să încercăm să păstrăm un orar de somn. Ca și foamea, somnul poate deveni un aliat sau un inamic. Păstrarea unei ore de culcare chiar și în timpul vacanței și trezirea la aproximativ aceeași oră în fiecare zi previne dificultățile de readaptare la orarul de școală. Evident că nu este necesar să ne trezim la ora 7 în vacanță, dar ora 9:30 poate fi o alternativă rezonabilă.

Orele de masă

Păstrarea orelor de somn atrage după sine păstrarea orelor de masă, un alt obicei sănătos pe care e bine să îl respectăm chiar și în vacanță. Evităm astfel foamea care nu poate fi controlată, ronțăitul excesiv și creșterea în greutate. Pentru că nu ne grăbim să ajungem la școală și la serviciu ne putem răsfăța cu un mic dejun deosebit, cum ar fi o omletă cu legume, clătite cu banane sau un smoothie delicios.

Închideți televizorul în timpul mesei pentru că acest obicei vă poate face să mâncați mai mult. Limitați cantitatea de dulciuri și de ronțăieli dintre mese și folosiți-vă de ocazie pentru a prepara salate de fructe și snack-uri sănătoase.

Click aici și descoperă 4 idei de ronțăieli sănătoase!

Mai multă mișcare, mai puțin timp petrecut în fața televizorului

Dacă în vacanțe obișnuiți să călătoriți, asigurați-vă că păstrați cât mai mult din programul de somn și de mese al celui mic. Vacanțele la bunici sunt un prilej de bucurie și de socializare și nu ar trebui să devină un maraton de mâncat și de somn. Asigurați-vă că introduceți în programul celui mic câteva activități care să acopere timpul pe care aceștia îl petreceau la școală. Activitățile în aer liber cum sunt patinajul, joaca cu zăpada, mersul la săniuș sunt cea mai bună variantă dacă vremea vă permite. În caz contrar puteți organiza o oră de gimnastică sau de dansuri în sufragerie sau puteți opta pentru jocuri de familie, puzzle uri, mici experimente științifice cu ingredientele din bucătărie sau pregătirea unei rețete împreună.

Click aici și află cum să prepari o rețetă delicioasă de turtă dulce împreună cu cel mic!

Limitați timpul petrecut la televizor, calculator sau orice alt dispozitiv electronic. Stabiliți împreună un interval în care cel mic le poate folosi și mențineți-l cu strictețe. Plictiseala poate antrena creativitatea celor mici și le poate oferi ocazia de a descoperi noi hobbyuri. Studiile arată că o oră petrecută în fața televizorului crește cu 60% riscul de obezitate în cazul copiilor preșcolari. Fie pentru că mănâncă mai mult în acest timp, că sunt sedentari sau pentru că sunt expuși reclamelor care promovează obiceiuri nesănătoase, privitul la televizor vine cu mai multe dezavantaje decât avantaje.

Află aici ce să faci dacă ai un copil cu probleme de greutate!

Alegeți cu atenție programele pe care le urmăresc cei mici, nu permiteți utilizarea tabletei sau a telefonului în dormitor și nu puneți un televizor în camera copiilor. Fiți un bun exemplu și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber împreună.

Pentru a implementa cât mai bine programul de vacanță poate fi util să stabiliți împreună cu cel mic intervalele orare alocate fiecărei activități și să faceți un grafic colorat pe care cel mic poate să își bifeze sau deseneze progresul. Stickerele colorate sunt un alt mod bun de  a marca reușitele.

Înainte de începerea noului an reveniți treptat la programul de școală. Ajustați orele de culcare și de trezire pentru a asigura o readaptare ușoară și a evita stresul asociat cu orice început.

Voi cum va petreceți vacanțele cu copiii? Orice sugestie e binevenită!

Facebook Comments