Văzându-l scris pe ecran, realizez că titlul acestui articol vă poate suna ca un semnal de alarmă cel puțin ciudat, și asta din mai multe motive. În primul rând, ne așteptăm ca mai degrabă produsele de origine animală, precum ouăle, carnea sau laptele, să facă obiectul unui avertisment cu privire la riscul de toxiinfecții. În al doilea rând, cu toate știm, ca mămici, că orezul este unul dintre alimentele pe care li le pregătim destul de des bebelușilor și copiilor noștri.

Nu este un lucru obișnuit ca un preparat atât de simplu, pe care îl avem mereu la îndemână, să necesite măsuri de siguranță sporite. Dar este cât se poate de adevărat: orezul reîncălzit poate provoca toxiinfecții alimentare. Voi încerca să tratez acest subiect cât se poate de clar și de concis, astfel încât până la sfârșitul articolului să știți exact ce trebuie să faceți pentru a evita orice complicații.

Cauza toxiinfecției

Totul începe cu Bacillus cereus, o bacterie care trăieşte în mod normal în sol și care poate contamina orezul. Pentru că este rezistentă la căldură, sporii acestei bacterii supraviețuiesc în compoziția orezului chiar şi după ce a fost preparat termic.

Astfel, dacă după fierbere lăsăm mai mult timp vasul cu orez la temperatura camerei, sporii de Baciilus cereus se transformă, se multiplică și produc toxine, transformându-l într-un aliment nesigur pentru organismul uman.

Simptomele toxiinfecției

Bacillus cereus poate provoca infecții cu diferite grade de gravitate: sindromul diareic, care se manifestă prin greață, crampe abdominale și diaree, care poate apărea după 12 ore de la consum și durează tot atât, sau sindromul emetic, cu greaţă şi vărsături repetate, ale cărui simptome survin mai rapid, între una și cinci ore de la consum, și seamănă cu cele produse de stafilococi. În cazul orezului fiert contaminat cu Bacillus cereus se instaurează o stare de rău general, cu vărsături și diaree, care pot persista aproximativ 24 de ore.

Cum reducem la minim riscul de toxiinfecție

În mod ideal, orezul fiert trebuie mâncat imediat după ce a fost preparat. În cazul bebelușilor și al copiilor mici nu recomand altă variantă de servire.

Dacă ne rămâne o cantitate din preparat și vrem să îl consumăm mai târziu, trebuie să îl răcim cât mai repede posibil, evitând să îl lăsăm o vreme îndelungată în bucătărie, la temperatura camerei. Nu chiar fierbinte, dar totuși în mai puțin de o oră după l-am luat de pe foc, trebuie să îl punem la frigider. Nu este necesar să așteptăm să se răcească total. Din acest moment, păstrăm orezul în frigider timp de cel mult o zi până la reîncălzire. Atunci când îl reîncălzim, verificăm să fie fierbinte toată cantitatea din recipientul pe care l-am pus pe aragaz. Sub nicio formă, nu vom reîncălzi orezul mai mult de o dată.

Cu speranța că ați descoperit o informație utilă, vă reamintesc cât de minunat este faptul că „Alături de cei mici, facem un pas mare către un stil de viață sănătos!”.

Împărtășește și tu cu celelalte mămici alte trucuri esențiale care țin de prepararea și servirea alimentelor, folosind secțiunea de comentarii de mai jos.

Pentru acest articol am avut ca sursă de inspiraţie un articol publicat pe site-ul National Health Service din Marea Britanie. Click aici şi citeşte articolul!

Facebook Comments