Bună, dragi părinți!

Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva gânduri.

Am fost recent la un curs despre obezitate la care am avut ocazia să interacționez cu cei mai buni medici din Europa care lucrează în domeniu. S-a discutat atât despre obezitatea la copil, cât și la adult, despre stigmatizare, prevenție și tratament. Deși știam multe dintre lucrurile pe care le-au spus, pot spune că a fost o trezire la realitate. A fost un imbold de a vedea lucrurile cu alți ochi.

Pot spune că cel mai important lucru cu care am rămas este că obezitatea este o boală. Și trebuie tratată ca atare. Suntem obișnuiți să vedem obezitatea mai mult ca pe un factor de risc care poate duce într-un viitor nedefinit la apariția unor boli. Nu ca pe o boală în sine. Iar în unele cazuri, obezitatea la copil este considerată chiar semn de sănătate (vă spune ceva expresia „grasă și frumoasă”?). De fapt însă, obezitatea ESTE o boală. O boală care afectează organismul și psihicul încă de acum. O boală cu care trebuie să luptăm așa cum luptăm cu cancerul.

Cum tratăm obezitatea

În primul rând, asta înseamnă că trebuie să îi privim altfel pe cei care suferă de această boală. Trebuie să îi tratăm cu empatie, cu înțelegere și să nu îi considerăm vinovați pentru ceea ce li se întâmplă.

În al doilea rând, trebuie să îi diagnosticăm corect și rapid. În cazul obezității, lucrul acesta e foarte simplu: o cântărire și o măsurare a înălțimii ne ajută să calculăm indicele de masă corporală și să stabilim în ce categorie se încadrează pacientul.

Să depistăm însă cauzele care au dus la greutatea în exces poate fi extrem de dificil. Putem avea de-a face cu cauze genetice, endocrine, cu mâncat emoțional sau cu sedentarism. Sau, cel mai adesea, cu toate la un loc. Trebuie să identificăm apoi complicațiile bolii: diabet zaharat, creștere a grăsimilor în sânge, dureri articulare, depresie și câte și mai câte. Și abia apoi putem prescrie tratamentul.

Tratament care, în cazul obezității, se axează mai ales pe schimbarea alimentației și pe creșterea activității fizice. Este adevărat că există și unele medicamente care ne pot ajuta în acest demers, însă efectul lor este variabil și sunt o multitudine de contraindicații și reacții adverse care pot să apară. În ultimii ani, un rol foarte important l-a căpătat chirurgia bariatrică (așa numita chirurgie de micșorare a stomacului) care are rezultate foarte bune pe termen scurt dar care, din păcate, nu se mențin pe termen lung. S-a ajuns chiar să se practice astfel de intervenții chirurgicale la adolescenți.

Prevenția – cheia unei vieți sănătoase

Ce mi se pare însă mai important e prevenția! Cred că de aici trebuie să începem.

Așa cum ne vaccinăm ca să nu facem gripă sau rubeolă, cum ne spălăm pe mâini ca să nu ne îmbolnăvim de hepatita A sau de alte infecții intestinale sau cum facem detartraj ca să nu facem paradontoză, tot așa ar trebui să procedăm și în cazul obezității. Pentru că întotdeauna este mult mai ușor să previi decât să tratezi! Și pentru că niște obiceiuri bune dobândite în copilărie se vor păstra toată viața, la fel cum se vor păstra și cele rele.

Evident că lucrurile ar fi mult mai simple într-o țară în care să existe și niște politici de sănătate corespunzătoare. S-a vorbit mult despre asta, și chiar dacă alte țări sunt înaintea noastră, tot mai e mult de muncă. Din păcate, statele au mai degrabă o politică economică decât una în sprijinul sănătății și cred că așa va fi totdeauna. S-a vorbit despre introducerea unor taxe pe suc, pe dulciuri, despre interzicerea reclamelor în timpul programelor pentru copii și despre reglementarea calității și cantității alimentelor servite la școli. Se fac deja pași mici în direcția bună, dar lupta e abia la început.

Cei 7 ani de-acasă

Ce vreau de fapt să spun, dragi părinți, e că deocamdată toată reponsabilitatea pică pe umerii voștri.

Statul român încurajează consumul și, din păcate, este prea puțin preocupat de sănătatea celor mici și celor mari, deopotrivă. De asta e nevoie să faceți voi și partea aceasta.

Dar să știți că nu sunteți singuri! Și că noi, medicii care ne dorim același lucru, suntem alături de voi. Și că știm cât de greu vă este și că nu vă judecăm. Și că știm că doar împreună vom reuși să creăm un mediu mai sănătos pentru cei mai mici și dragi dintre noi.

Și, mai ales atunci când vă vine să renunțați, să vă amintiți că fiecare efort contează. Că fiecare zi în care cel mic a băut apă în loc de suc este o zi câștigată. Că fiecare oră de plimbare prin parc cu bicicletele va conta mai mult decât orice oră de matematică. Că sandvișul de acasă va fi mereu mai bun decât orice covrig și că o cină în familie poate schimba lumea în bine. Aveți curaj să faceți pași mici. Fiți perseverenți și răbdători și vă garantez că satisfacția de a fi sănătoși și voioși cu toții vă va recompensa pe deplin.

Haideți să facem noi primul pas pentru o generație tânără, suplă și sănătoasă!

Și nu uitați că un copil bine hrănit e un copil fericit!

Facebook Comments